Att anlita båtmäklare för försäljning av båten

Som båtägare bävar man kanske lite inför en försäljning, det är ofta förknippat med många svåra val att sälja sin båt, mycket tid och engagemang och kanske även en viss risk. Oftast vill man bli av med båten så fort som möjligt, men kanske inte till vilket pris som helst. Har man dessutom ägt sin båt i några år så kan det vara ganska svårt att veta vilket värde båten betingar i dag. Det kanske inte är så konstigt att det blir vanligare och vanligare med försäljning via båtmäklare, ett proffs som kan försäljning, vet båtens värde och som jobbar för att få båten såld åt dig.

Hitta en bra båtmäklare

Det första man behöver göra om man ska anlita en båtmäklare är att hitta en som kan båtar och försäljning, är seriös och driver sin firma på ett bra sätt. Antingen anlitar man en bryggmäklare som har båten på sin egen brygga, eller en nätmäklare som låter båten ligga på din brygga och visar den där efter överenskommelse. Man kan börja med att titta på mäklarens hemsida och googla på namnet för att se om det dyker upp något på nätet om båtmäklaren. Att jämföra priser är ofta svårt då de ofta inte står på webbplatsen, och det är ofta dessutom en förhandlingsfråga. Man bör i stället fokusera på att hitta en båtmäklare som verkar ha ett bra engagemang, som det går att komma överens med, som visar upp båtarna på ett bra sätt både på webben och i vattnet och som tar hand om båtarna. Det finns en jämförelsesajt som visar upp båtmäklare över hela Sverige med fakta, bilder och kontaktuppgifter, Båtmäklaren.se – där kan man ofta få en bra överblick över vilka som verkar seriösa.

En lyckad försäljning

En lyckad försäljning börjar ofta med rätt förväntningar. Säljaren måste ha rätt inställning till vad båten har för värde och hur lång tid den kan ta att sälja. Många äldre båtar har de senaste åren sjunkit mycket i värde vilket självfallet är tråkigt för ägaren, men accepterar man inte det nya prisläget kommer man heller inte att få båten såld. En bra båtmäklare kan se båtens värde utifrån förra årets statistik, annonser som ligger ute och egen erfarenhet. De gör en genomgång av marknaden och ser vart båten hamnar ungefär på det register som finns beroende på skick och ålder. Det är alltid priset och uthålligheten som avgör om man får båten såld, samt att båten marknadsförs på ett sätt som skapar intresse förstås.

Till startsidan