Artros

Omkring en halv miljon svenskar beräknas vara drabbade av en sjukdom vid namn artros. Sjukdomen är en reumatisk ledsjukdom som försämrar din rörelseförmåga och i vissa fall kan ge väldig smärta i lederna. Det som sker inuti kroppen är att nedbrytningen och uppbyggnaden av ledbrosket sker i olika takt, vilket leder till obalans i kroppen och försämrad rörelseförmåga.

Det finns många olika anledningar som kan placera dig i riskzonen att drabbas av artros. De absolut vanligaste orsakerna är den ärftliga faktorn, som tyvärr är väldigt svår att påverka, övervikt samt lathet. De två sistnämna är lyckligtvis lättare att påverka, då har du allt i dina egna händer, med andra ord är din vilja som bestämmer om du vill fortsätta befinna dig i riskzonen eller ej. Väljer du att ta klivet ut ur riskzonen gör du det enklast genom att regelbundet träna. Det som händer då du regelbundet tränar är att du tvingar kroppen till at producera nytt och fräscht ledbrosk hela tiden, vilket helt enkelt betyder att du alltid har nytt och fräsch ledbrosk i kroppen, vilket självklart är att eftersträva.

Symptomen för artros är som sagt stelhet i leder, försämrad rörelseförmåga och i vissa fall även smärta i de drabbade lederna. Vanligtvis förekommer smärtan enbart då du belastar den drabbade leden men allt eftersom kommer det olycktligtvis att sätta sig allt hårdare och även värka då du vilar. I vissa fall kan det gå så pass långt att lederna till och med blir inflammerade, det märks vanligtvis då det är en svullnad och värmeökning kring det utsatta stället. Det är vanligt att man gärna masserar de ställen man har ont på, och det är i detta fall absolut inget fel med massage. Men man bör vara försiktig och inte utsätta kroppen för allt för hårda knådningar då det faktiskt kan förvärra istället för att förbättra. Det är med andra ord bättre att fråga någon kunnig inom ämnet istället för att chansa på det som känns bäst.

Till startsidan