Att anlita en bröllopsfotograf

En utav de mer bestående minnena från ett brudpars bröllopsdag är de bilder som tagits under den stora dagen och med samma omsorg som man väljer exempelvis brudklänning, kyrka och festlokal skall man välja en bröllopsfotograf.

Varför skall man då anlita en erfaren bröllopsfotograf istället en god vän som är fotointresserad och har en avancerad kamera? Anledningarna är många men framförallt är det omöjligt att vara gäst samtidigt som bröllopsfotograf då man exempelvis skall fotografera brudens förberedelser, gästernas ankomst, de sista förberedelserna innan brudparet går in i kyrkan, vigselakten, riskastningsceremonin, middagen osv. Vidare är att möjligheten till omtagningar inte heller är många utan oftast får man bara EN chans och då finns det inte tid till att byta objektiv på kamerahuset eller läsa vigselprogrammet då den så viktiga första kyssen som äkta par sker under vigselakten. Erfarenhet är A och O.

Vilken bröllopsfotograf skall man välja?

Till att börja med skall man besöka flera bröllopsfotografers hemsidor för att hitta en eller flera bröllopsfotografer som har ett bildspråk man tycker om. Fundera sedan på i vilken omfattning ni vill att bröllopsfotografen skall var med under dagen, porträtt och vigsel, eller kanske även förberedelserna inför vigseln och slutligen kanske även middag och bröllopsvalsen? Kontakta sedan bröllopsfotograferna och be att få offert utifrån era önskemål och även information hur bröllopsfotograferna arbetar och vad som ingår i offerten. Det kan skilja mycket mellan olika paket som erbjuds som exempelvis låg-, eller högupplösta bilder, antalet bilder, förstoringar, tackkort och album.

Vilken bröllopsfotograf skall man sedan välja? Självklart spelar kostnaden en stor och viktig roll men det allra viktigaste är ändå bröllopsfotografens bildspråk eller rättare sagt att ni tycker om bröllopsfotografens bilder. Att kräva eller önska att en bröllopsfotograf skall fotografera likadant som en annan bröllopsfotograf är omöjligt och precis som författare skriver på olika sätt fångar bröllopsfotografer er stora dag på sina egna sätt.

Kontakta sedan den bröllopsfotograf ni helst vill anlita och boka ett möte för att gå igenom er kommande bröllopsdag och ställ de frågor och funderingar ni har till bröllopsfotografen. Förutom de praktiska sakerna kring bröllopsfotografering är det viktigt att ni får bra kontakt med bröllopsfotografen och att ni känner att personkemin stämmer, magkänslan är viktig! Be även att få ta del utav det avtal bröllopsfotografen använder. Åk hem och ”känn efter” och meddela bröllopsfotografen några dagar senare ert beslut. Det är vanligt förekommande att man betalar in en s.k. bokningsavgift då man bestämt sig, vilket är till fördel för båda parter. Dels vet ni att ni bokat den bröllopsfotograf ni vill ha, dels vet bröllopsfotografen också att han eller hon fått en bokning. Ett avtal skall upprättas och undertecknas av båda parter och säkerställ att bröllopsfotografen har en registrerad firma och innehar F-skattesedel.

Några avslutande råd

Lycka till med ert val av bröllopsfotograf!

Till startsidan