Skötselråd för kapell till motorbåtar och segelbåtar

Det är alltid en bra investering att ta hand om sitt båtkapell. Om man vårdar det, skyddar det och lagar det vid behov så ökar man både värdet på båten och det blir så klart trevligare att vara ombord på båten. Om du sköter ditt kapell på bästa sätt så håller det dessutom mycket längre.

Ditt nya kapell

Om du har beställt ditt kapell via en professionell kapellmakare, via båtleverantören eller om det kanske följde med den nya båten så ska det vara impregnerat och monterat så att det håller mot väta, viss nedsmutsning och för vind. Kapellet ska alltid sitta väl monterat och vara ordentligt spänt så att inte vinden kan ta tag i det.

Tvätt och rengöring av kapell

Det samlas alltid viss lös smuts på ett kapell som är ute hela sommaren. Därför är det bra att borsta av det med en mjuk borste då och då, och kanske skölja av det med lite kallt vatten. Om det kommer små fläckar eller till exempel fågelspillning på ditt kapell så ska du helst ta bort det så fort som möjligt. Använd bara vanligt kallt vatten och en mjuk borste eller tvättsvamp. Minst en gång per år är det dock bra att tvätta av hela kapellet i max 30 grader ljummet sötvatten och en mild tvål, inte flytande två eller tvättmedel, det ska vara tvålflingor. Borsta i vattnet med en mjuk borste och skölj sedan noggrant med mycket sötvatten. Om du använder lite ättika i sista vattenbadet (12%) så neutraliserar du tvålresterna. Skulle inte tvållösningen hjälpa mot hårdare nedsmutsning så finns det ett medel som heter Ship Shape som fungerar bra på mögel, alger och jord, det är dock milt nog för att inte skada impregneringen på kapellet. Häng kapellet att torka ordentligt efter tvätten, så att det inte ligger fuktigt och bildar mögel. Gör gärna detta på hösten så ligger inte kapellet och gror in under vinterförvaringen.

Impregnering av kapell

För att kapellet ska fylla sin funktion och inte släppa igenom väta så måste det ha en bra impregnering. Detta är inget man kan göra själv med ett bra resultat. Vissa impregneringsprodukter som finns på hemmarknaden kan dessutom skada färgen och konsistensen på tyget. Lämna därför alltid in ditt kapell till en kapellmakare för en ordentlig tvätt, impregnering och kanske en liten genomgång för små lagningar lite då och då. Det gör att ditt kapell håller många år extra.

Till startsidan