Tips för dig som tänker köpa begagnad båt

Marknaden för begagnade båtar är stor i Sverige och det finns många olika sätt för den som letar båt att hitta sin drömbåt. Det man som båtköpare dock ska vara medveten om är att det kan ta ganska mycket tid att leta begagnad båt, därför kan det vara bra att vända sig till en båtmäklare. Här är några bra tips på hur du kan gå tillväga.

  1. Var ute i god tid! De flesta kommer på runt midsommar att dom skulle vilja ha en trevlig och prisvärd båt att åka ut i under semestern i juli. Börja hellre så tidigt som möjligt, kanske redan i mars. Då kan du slå till när du känner att du har fått lite koll och hittar vad du letar efter.
  2. Fundera över vad du vill ha ut av ditt båtägande. Vilka kvaliteter är viktigast för dig? Priset, båtmärket? Storleken? Skötsel? Bensin eller diesel? Trä, rostfritt eller plast? Om den håller sitt värde över tid? Här är det bra att försöka prioritera, man hittar sällan ett objekt som uppfyller hela önskelistan.
  3. När man köper begagnad båt så kan det vara bra att vara medveten om att en relativt ny båt troligtvis håller sitt värde ganska bra, även om den är lite dyrare i inköp. Den som köpte den ny har gjort det stora värdetappet – till din fördel. Har den dessutom dieselmotor så är den också mer långlivad på marknaden.
  4. Diesel vs Bensinmotor. Det är något man kan tycka olika om. En båt med bensinmotor är ofta mycket billigare i inköp. Man har således mer pengar att lägga på bensin. Om den dessutom inte drar alldeles för mycket i en hastighet som man tycker är acceptabel, så kan det vara ett prisvärt alternativ. Men, det kan också innebära att den inte är lika lättsåld när du väll vill byta båt igen. En båt med dieselmotor är således dyrare i inköp – men billigare att åka med. Samt också miljövänligare, och den kommer att vara mer lättsåld.
  5. När man köper något så avancerat som en båt faktiskt är, så kan det kännas bra att ha någon att rådfråga som kan båtar. Då kan du välja dig till en båtmäklare. Om du köper en båt via en båtmäklare så får du också ofta en viss garanti på ditt köp.
  6. Båtmäklare vs Privatköp. Det är helt upp till dig själv som köpare hur du vill göra. Om du köper via privatperson så får du kanske ett lite lägre pris, men det är inte säkert heller då säljaren kan vilja ha ut ett för högt pris gentemot marknadsvärdet. Köper du privat får du inte heller någon garanti och kan inte få något förmånligt båtlån som man ofta kan om man köper via båtmäklare.
  7. Om du vill titta runt lite på olika begagnade båtar, gå ombord, känna lite och kanske provköra. Då är det absolut bästa alternativet att åka till en av de stora Marinorna som säljer begagnade båtar. Ofta kan du skaffa dig en bra överblick på deras olika hemsidor och sen kanske göra en trevlig helgutflykt. Kom ihåg, fönstershopping är tillåtet här också.
  8. Det finns två olika typer av marinor för begagnade båtar. De som har gen brygga där alla båtarna finns, och dom som säljer båtarna via en hemsida och tar hand om allt praktisk så som att hjälpa dig som köpare, besiktiga båtar och skriva kontrakt. Men dom har ingen egen brygga utan säljer båtarna från säljarens egen bryggplatts. Du hittar då båtarna på båtmäklarens hemsida under båtar till salu. Och gör upp en tid med båtmäklaren om visning och eventuell provkörning. Utnyttja då båtmäklaren för att få hjälp att se vilka objekt som eventuellt kan passa dig. Här kan du också ofta få hjälp med finansiering med förmånligare avtal än vad du kan få själv. Du får ofta också det absolut bästa priset, då båtmäklaren utan egen brygga har ett lägre förmedlingspris.

Lycka till med ditt begagnat båtköpande och hoppas att du hittar din drömbåt!

Till startsidan