Ergonomi

Ergonomi kommer från språket latin. Ergon betyder arbete och nomia kunskap. Det ihopsatt blir arbetskunskap. Läran om hur man på bästa sätt optimerar sitt arbete för att undvika skador och andra bekymmer. Det finns flera olika metoder hur man kan motverka framtida belastningsskador och andra smärtor. En del ligger i ditt arbetssätt och en annan del ligger i din utrustning.

Det är väldigt viktigt att förstå allvaret i hur man på ett korrekt ergonomiskt sätt använder sin kropp. Efter långa arbetsdagar framför datorn är det lätt att människor missköter sig vid datorn. I flesta fallen är det att de sitter på ett fel sätt. Ett korrekt sätt att sitta vid skrivbordet på din stol är med en rak rygg och båda fötterna i golvet. Du ska inte sitta med armarna i luften, åtminstone inte dina vrister. De ska vila mot skrivbordet eller tangentbordet.

Om du använder en mus är det viktigt att du inte vrider ut armen från kroppen. Försök istället att hålla den närmare dig. Möss i allmänhet är egentligen inte det ultimata redskapet. Det finns många bättre varianter för möss om du sitter länge vid datorn och inte vill riskera musarm. Exempel på detta är rullplattor och touchplattor som placeras i mitten av ditt tangentbord intill din kropp för att minska alla onödiga rörelser med armen. Du slipper också musklick om du använder redskapen nämnda ovan. Det är på grund av att du inte behöver belasta pekfingret och dess muskler lika mycket.

Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord så rekommenderas du att använda bägge delarna för att ändra ditt arbetssätt så mycket som möjligt om du vill förebygga framtida belastningsskador. Om du står upp och arbetar framför bildskärmen ska du inte använda dina armbågar för att stödja dig mot skrivbordet. Använd istället en låg pall eller låda som du ställer under skrivbordet och låt din ena fot vila mot den om du blir trött.

Huvudvärk, ont i nacken och ryggen är tre vanliga symtom som betyder att du är i nöd av terminalglasögon. Om du är anställd i ett företag eller är kommunalt anställd spelar ingen roll. Så länge du är anställd oberoende vilken sorts anställning du har, vare sig du är vikarie eller långtidsanställd, har du rätt att från din arbetsgivare få arbetsglasögon gratis. Det är viktigt att ta dessa varningstecken på stort allvar om du värnar om din kropp och ditt välmående.

Ljus är någonting människor ofta inte tänker på lika mycket som de borde. Det är definitivt något du inte borde glömma bort och du borde absolut lägga ner mer tid på att justera detta så att du får en jämn ljusbalans. Ditt skrivbord ska helst inte stå placerat på ett sådant vis att det kan komma solljus på din bildskärm som bländar dig. Låt inte ljuset komma från en och samma lampa utan sprid gärna ut flera lampor i rummet så att du får en jämn ljusstyrka. Ett tips är att på ditt skrivbord helst ha två bordslampor utställda. En till höger och en till vänster om dig.

Till startsidan