Så kan man framkalla bilder med en Holga

Ett rätt kul och kreativt sätt att jobba med framkallning och bildbehandling är att köpa en så kallad Holga kamera och gå lite old school i sin fotografering. Här beskrivs lite vad denna typ av fotografering är och vad du kan göra.

Vad är en Holga?

En Holga är en slags leksakskamera men som man kan göra ganska mycket roligt med. Det är en kamera av det gamla slaget med riktig 120mm film. Detta gör förstås att du måste göra dina framkallningar antingen själv eller lämna in filmen till ett fotolabb. Själva kameran är mycket mycket enkel där du i princip bara behöver dra fram filmen själv, eventullt ställa in om det är en porträtt eller landskapsbild, ta ett kort och sedan hoppas på att det blev ett bra kort. Kameran är också gjord på det viset att det är ett visst ljusinsläpp för att man skall få en del rätt häftiga effekter. Det blir helt enkelt lite oldschool foton men där man får helt egna effekter.

Varför skall man fota med en Holga?

Man kan ju fråga sig varför man skall ge sig på att våga fota med en Holga egentligen om det nästan är lite på slump man får bra och inspirerande fotografier. Men det finns också en hel del möjligheter med detta typ av fotande:

När lämpar det sig inte att fota med Holga

Egentligen säger det sig själv när man skall undvika sin Holga. När man är i behov av kontroll av sina foton och att veta att det blir som man vill. Då skulle det inte vara rekommenderat att jobba med en Holga helt enkelt. Men för dig som vill vara kreativ och gillar när även slumpen får styra. Då kan en holga vara ett häftigt komplement.

Till startsidan