Garbage Pail Kids

Acne Amy - Garbage Pail Kids

Garbage Pail Kids är en serie samlarkort som gavs ut under andra halvan av 1980-talet av företaget Topps. De skapades av Pulitzer Prize-vinnaren och tecknaren Art Spiegelman. Motiven var barn som ofta var deformerade på olika sätt. De formgavs efter dockorna Kålungar, som vid den tiden var mycket populära. Efter att den första serien motiv hade blivit populär togs flera tecknare in och totalt gavs 15 serier ut.

Utöver samlarkorten kom 1987 även en film, The Garbage Pail Kids Movie, som dock inte blev någon succé. Det gjordes också en animerad TV-serie som aldrig visades i USA, och endast under en kort period i några europeiska länder. Både filmen och serien har senare släppts på DVD.

Topps stämdes av Coleco (skaparna av Kålungar) för varumärkesintrång. Topps gick med på att ändra utseendet på Garbage Pail Kids-figurerna. 1988 hade försäljningen av minskat ganska kraftigt och den sextonde serien motiv som planerats gavs aldrig ut.

2003 började Topps att ge ut nya serier Garbage Pail Kids med namntillägget All New Series. Hittills har sju nya serier kort givits ut.

Till startsidan