Global Positioning System (GPS)

Ni har säkert hört talas om Global Positioning System även kallad GPS i folkmun. Att hitta sin position genom GPS gör man genom att satelliterna utför triangulering och avståndsmätning, vilket gör att de får fram hur snabbt du rör dig, vart du är och vilket håll du rör dig mot. Dagens satellitsystem kallas Navstar GPS och sattes i drift år 1994. Vid den tidpunkten fanns det inte mindre än 24 satelliter runt jorden, idag är det ca 30 stycken satelliter runt vår planet.

Som ni kanske har märkt har fler och fler börjat använda sig av GPS i sina bilar. Det gör att man snabbt och ganska exakt kan få reda på vilken väg man ska ta om man till exempel är på väg till ett möte eller hotell. Det är därför viktigt att ha en bra GPS, köper du en GPS av medelmåttig kvalité kan det visa sig att kartan inte är uppdaterad, det kommer då drabba dig genom att den visar fel väg, eller får dig att köra en längre rutt.

Saker du ska tänka på innan du köper en GPS är först och främst vem tillverkaren är, köper du av kända tillverkare som Tomtom och Garmin kan du vara säker på att du får produkter av hög kvalitet. En annan sak som även är viktigt är att se till att navigatorn du tänkt köpa har uppdaterade kartor och att du har möjlighet att uppdatera den efter köp.

Det har även på senare tid dykt upp GPS mottagare i mobiltelefoner, en av de första mobiltelefonen som hade GPS mottagare var Nokia N95, men idag kan du använda GPS i nästan alla mobiler.

Till startsidan