Håravfall hos män

Många män upplever håravfall från 35 års ålder och uppåt. Medan vissa ser det som en naturlig del i åldrandet, så tycker många män att det gör att de ser äldre ut och försöker hitta behandlingar.

Det är ingen tvekan om att manligt håravfall dels har ärftliga orsaker, men det finns också flera andra anledningar till hårförlust. En obalans i nivåer av dihydrotestosterone (DTH) kan vara en annan vanlig anledning till att män tappar håret. Det är inte ovanligt att faktorer som stress, ångest eller depression också kan väga in, medan åldrande, vissa sjukdomar och intag av giftiga substanser också kan leda till håravfall hos män.

Som tur är så går det ofta att behandla håravfall bland män. Den mest effektiva lösningen är normalt hårtransplantation, men det är också den dyraste lösningen och passar således inte alla. Bland receptbelagda läkemedel så är Propecia (finastride) det mest utskrivna för behandling av håravfall hos män. Det finns också en rad olika naturliga alternativ som används för att bromsa håravfall och öka tillväxten av hår. Mest känt är förmodligen Rogaine (Minoxidil), en typ av kräm som man applicerar på skalpen. Men även palmoljan Saw Palmetto, en slags ört kur som också innehåller finastride, har börjat bli allt mer populär bland män som börjar tappa hår. Den fungerar på ett liknande sätt som Propecia, genom att minska nivåerna av dihydrotestosterone i kroppen. Slutligen så används också en del multifunktionella kosttillskott som t.ex Ginkgo biloba och Aloa Vera. Läkare och forskare arbetar dock på många nya läkemedel och behandlingar mot håravfall så inom några år har vi nog flera nya alternativa behandlingar.

Till startsidan