Hud

Hud fungerar som ett skydd som täcker hela vår kroppsyta. Och det är hudens främsta uppgift – att skydda oss från infektioner. Hade vi ingen hud skulle våra kroppsvätskor rinna ut ur kroppen. Vi skulle heller inte kunna känna någon skillnad vare sig det är varmt eller kallt. Tack vare huden kan vi också känna saker och ting i vår omgivning. Beröring från någon annan är tack vare att vi har hud. Det fungerar som känsel detektorer.

Vår hud består av tre delar. Underhuden, läderhuden och överhuden. Räknar man alla tre hudlagren får man en total vikt på tio kilo hos en normal växt människa vilket resulterar i att huden är människans tyngsta kroppsorgan. Skulle man veckla ut hela kroppens hud på marken skulle den totala ytan i kvadratmeter uppnå cirka två kvadratmeter.

Överhuden är lagret på vår kropp som sitter ytterst. Totala bredden ligger på cirka en millimeter. Överhudens bredd varierar på vår kropp beroende hur mycket den kroppsdelen används. Vår fotsula används dagligen när vi är ute och går och springer. Överhuden på fotsulan är därför aningen tjockare här än på ögonlocket.

Läderhuden är den hud som sitter under överhuden. Totala bredden ligger på cirka 1,5 millimeter vilket gör detta lagret till tjockare än överhuden. I läderhuden sitter många nerver, känselkroppar och nerver. Detta utger människans känsla. Förutom detta är det även här svett har sitt läger och utgör territorium. Egentligen är svett i sig ingenting äckligt i sig. Det är vatten blandat med salt. När svett kommer i kontakt med bakterier som sitter på utsidan av vår kropp, på överhuden, det är först då svett börjar stinka och blir någonting äcklande.

Underhuden sitter underst och det är här det främsta fettet lagras. Tack vare vårt fett kan vi motstå kyla och stötar bra. Detta kan man se på feta människor att de står bättre emot stötar än vad magra människor gör.

Ärr bildas när efter ett djupt sår på vår kropp. Det går att ta bort ärr med hjälp av laserbehandling.

Till startsidan