Husläkare eller vårdcentral

Alla får göra valet mellan vårdcentral och husläkare, och allt fler väljer att gå till en husläkare istället för en vårdcentral. Du kan skriva ut en valsedel från internet, eller så går du in på din vårdcentral eller läkarmottagning och får en valsedel. Du lämnar sedan in valsedeln på vårdcentralen och mottagningen som du valt.

Varför husläkare?

Har du en husläkare så har du alltid en och samma läkare, en läkare som vet din medicinska historik och som kan följa upp efter behandlingar. Det händer även att de kommer hem till dig om du inte har möjligheten att ta dig till mottagningen. Privatmottagning brukar heller inte ha lika långa köer. Det är ditt eget val om du vill ha en husläkare eller gå till vårdcentralen.

Varför vårdcentral?

Hos vårdcentraler får du istället kommunala läkare. Om de inte kan behandla dig skickar de dig vidare till en specialistläkare med en remiss som gör att du kommer rätt. Första besöket hos specialisten kostar också mindre tack vare remissen.

Hur ska du välja?

Det bästa med husläkare är att du får samma läkare varje gång vilket kan kännas tryckt om du är sjuk eller har problem ofta. En husläkare vet din sjukhushistoria och vilket ofta gör det lättare att bestämma behandlingen som passar dig. På vårdcentralen kan du få hjälp med mindre saker också, såsom hjälp att sluta röka, gå ner i vikt eller sluta dricka.

Om du tycker att det är svårt att välja så behöver du inte lista dig på någon läkarmottagning. Då kan du fritt gå till vilken mottagning eller vårdcentral som helst. Du kan enkelt byta husläkare, och det gör du genom att gå till en ny läkarmottagning och lista dig där.

Svårt val?

Kan du fortfarande inte bestämma dig så kan du läsa mer om ämnet hos Serafen.com.

Till startsidan