Jack Lemmon

Jack Lemmon ung

Jack Uhler Lemmon III föddes den 8 februari 1925 i Newton (som är en förort till Boston) i Massachusetts. Han dog den 27 juni 2001 i Los Angeles, Kalifornien och var en amerikansk skådespelare och regissör.

Jack Lemmon föddes lite lustigt i en hiss i Boston-förorten Newton. Som son till en direktör för ett företag som tillverkade doughnuts, erhöll han sin skolutbildning vid internatskolor och vid Harvard. Där var han aktiv vid universitetets dramatiska klubb. Efter att ha tjänstgjort som fänrik i flottan började han arbeta som skådespelare. Han spelade bl.a. piano på en ölhall i New York, framträdde i radio och off-Broadway och slutligen på TV. Han gjorde sedan succé på Broadway i Room Service varefter Columbia Pictures skíckade honom till Hollywood. Han medverkade i ett par filmer mot Judy Holliday innan han fick sitt stora genombrott 1955 i filmen Nattpermission. För sin roll i den filmen belönades han med en Oscar för bästa manliga biroll.

Jack Lemmon gammal

Han verkade i mer än femtio år i underhållningsbranschen och var allas favorit som "lustigkurre" i en lång rad komedier, men gjorde även allvarliga roller. 1973 erhöll han en Oscar för bästa manliga skådespelare för sin roll i Save the Tiger. Sammanlagt Oscarnominerades han sju gånger och många filmer gjorde han tillsammans med regissören Billy Wilder. I många komedier spelase Jack mot Walter Matthau.

Han var gift med skådespelerskan Felicia Farr från 1962 fram till sin död.

Till startsidan