Japan

Japan är ett land som fångar unika kontraster mellan gammalt och nytt: lugn natur och uråldriga stentempel möter några av världens mest högteknologiska storstäder, eleganta teceremonier möter sumobrottningsmatcher, pressade tunnelbanor möter förfinade geishor. På senare år har det kontrastrika ölandet fångat västerlänningars intresse och besökande européer och amerikaner blir en allt vanligare företeelse på de japanska miljonstädernas gator.

Japanska språkkurser

Japanska är inte ett språk som man hör ofta i vardagen, men genom animé-serier, sushi och installationsmanualer för teknisk utrustning tillverkad i Japan så har vi börjat få små smakprov av den japanska kulturen. Om man vill lära sig japanska så finns det numer kvällskurser i de flesta storstäder och du kan även studera japanska på högskolenivå på några av Sveriges universitet, men det bästa sättet att bemästra språket är självklart att åka iväg för att arbeta eller studera i Japan under en längre period.

Plugga japanska i Japan

Allt fler svenska språkreseföretag erbjuder nu språkkurser i Tokyo, de flesta av dessa är dessutom CSN-berättigade så du kan få studiestöd medan du pluggar japanska. Den som är mer äventyrligt lagd kan försöka hitta en skola utan svenskar – många asiater kommer till Japan för att studera japanska och därigenom förbättra sina karriärsutsikter. Mindre språkskolor, i synnerhet utanför storstäderna, är fulla av elever från Kina, Korea, Vietnam och andra länder i regionen. Om du väljer in sådan skola så lär du vara en enda européen i sikte, men du har även chansen att lära känna flera olika kulturer.

Arbetskulturen

Japan är känt för sin strikta arbetskultur med fasta hierarkier på arbetsplatsen och långa arbetstimmar. Är man intresserad av att arbeta där så är det bästa alternativet att satsa på ett västerländskt företag som driver verksamhet i Japan. Om du skaffar ett jobb inom en global koncern finns det alltid en möjlighet att byta land inom företaget – fördelen är att du redan har ett jobb innan du flyttar.

En kulturell resa

Japans samhälle skiljer sig mycket från vårt. Respekt och artighet är mycket viktigare och japaner är ofta överseende med västerlänningars ”barbariska” vanor. Att utforska den japanska kulturen hjälper dig att utveckas som person och kanske ifrågasätta några av de saker som vi tar mest för givna. Å andra sidan så växer japanskans betydlese i världsekonomin i takt med att landets BNP och det kommer alltid att vara en fördel i karriären om du kan kommunicera på detta vackra språk.

Till startsidan