Jeans

Jeans, favoritplagget nr 1 för många av oss. Slitstarka, snygga, och lika mycket vardagssnygga som festfina. Det allra första paret jeans tillverkades redan 1890, och utgjorde från början ett praktiskt, slitstarkt arbetsplagg i den amerikanska södern. Idag kan man se jeans överallt, på barn, vuxna, på modeshower eller på vägarbetare.

Alla äger ett par jeans. Plagget som vunnit gehör hos människor i alla åldrar, och som finns idag finns i en stor mängd olika varianter, färger och modeller.

Ursprungligen användes jeans som arbetsplagg i den amerikanska södern, omtyckta för sin praktiska funktion och slitstarka kvalité. Idag bärs jeans världen över, älskade av många som modeplagg och som en given bas i garderoben både till vardags och till fest.

Det allra första paret jeans som tillverkades var Levi Strauss klassiska modell vid namn "501", och året var 1890. Priset för ett par jeans? $ 1,46.

1938 kom Lady Levi´s kom ut på marknaden - en byxa speciellt avsedd för kvinnor.

1955 fick jeansen ett rejält uppsving. Anledningen var att en jeansklädd James Dean samma år dök upp i filmen "Rebel Without a Cause". Efter denna händelse blev jeansen omåttligt populära som plagg bland dåtidens ungdomar.

Från att ursprungligen ha varit "billiga arbetsbyxor", har jeansen idag kommit att bli mer av ett modeplagg som man ibland får punga ut med en relativt stor summa pengar för.

Världens dyraste jeans såldes för övrigt 2005 för häpnadsväckande 60 000 dollar (!) via auktionssajten Ebay. Köparen var en samlare från Japan, och jeansen ett par 115 år gamla Levi´s 501:or.

Visste du förresten att man under andra världskriget på grund av subventionering av jeanstråd, istället för att sy faktiskt målade på sömmarna på byxornas fickor!

Till startsidan