Kontaktlinser

Kontaktlinser är tunna linser som placeras över ögats hornhinna för att korrigera olika typer av synfel (vilket i fackliga termer innefattar astigmatism, närsynthet, översynthet och presbyopi). Genom att bryta det inkommande ljuset till ögats näthinna – precis på samma sätt som glasögon - reglerar linserna ögats synskärpa och hjälper personer med en synnedsättning att se skarpt. Kontaktlinser är tillverkade av vätskehaltiga plaster med egenskaper som gör att linserna återfuktar och släpper igenom syre till ögonen för att skapa så optimal komfort som möjligt för bäraren, och i takt med att linsmarknaden expanderar utvecklar tillverkarna alltmer sofistikerade material kan kontaktlinser idag korrigera så gott som alla synfel och passar för så gott som alla ögon.

För den som vill använda kontaktlinser finns en mängd alternativ när det kommer till både bärningstid och egenskaper hos linserna. Personer med astigmatism kan använda sig av toriska linser, personer med presbyopi kan ta hjälp av bifokala linser och personer med över- eller närsynthet använder ”vanliga” linser med plus- eller minusstyrka. Nästan oavsett vilken typ av linser man bör använda för sitt synfel har man möjlighet att själv välja linser efter bärningstid: endagslinser, månadslinser, veckolinser eller dygnet-runt-linser, där endagslinser och månadslinser är absolut vanligast och populärast. Vilken bärningstid som passar dig bäst beror på din livsstil och vad dina ögon är anpassade för, exempelvis passar endagslinser bra för den som bara bär linser sporadiskt medan månadslinser kan vara smidigare för den som bär linser kontinuerligt. Färgade linser är ytterligare ett alternativ för den som vill göra en estetisk förändring av ögat, och där finns en mängd olika varianter med allt ifrån naturliga färger till galna mönster som kan passa bra både till vardags och till maskerader eller andra speciella tillfällen. Dessa linser finns förstås med styrka, men det finns även ett stort utbud av fargelinser uten styrke för att även personer utan synfel skall kunna förändra sin ögonfärg.

Kom ihåg: för dig som vill använda linser är det rekommenderat att göra en synundersökning med linstillpassning hos en optiker för att säkerställa vilken typ av linser som passar allra bäst för dig. Hos optikern får du sedan ett recept som du kan använda för att köpa kontaktlinser på nett, vilket är det absolut bästa alternativet om du vill köpa linser till så låga priser som möjligt.

Till startsidan