Körkortsteori

Körkortsteori är en av de två delar man måste ta till sig för att få körkort i Sverige. Den andra delen består av övningskörning. Innan man får sitt körkort måste man avlägga godkänt förarprov som består av ett kunskapsprov och ett körprov.

I körkortsteorin lär man sig vilka regler som gäller i trafiken, hur man framför ett fordon med gott omdöme samt klara av spelreglerna i trafiken. Körkortsteorin avslutas med ett kunskapsprov, teoriprov. Detta är ett av de två prov man måste klara av innan man får sitt körkort. Kunskapsprovet och körprovet anordnas av trafikverket.

För att läsa in körkortsteorin så kan man gå på lärarledda teorilektioner på en trafikskola och även komplettera med att läsa en körkortsbok på egen hand. En del körkortselever skippar helt teorilektionerna och läser istället in körkortsteorin på egen hand för att spara pengar. Vill man få ett billigt körkort kan man även läsa körkortsteori på nätet. Det finns många bra sidor om körkortsteori på internet som är gratis eller inte kostar så mycket. Genom att kombinera flera olika kunskapskällor så kan man få en djupare inlärning av körkortsteorin och på så sätt enklare klara av teoriprovet. Många siter har även teoriprov som man kan träna körkortsteori på. Genom att öva på körkortsfrågor om och om igen så tar man till sig körkortsteorin på ett roligt sätt.

Många ser körkortsteorin som jobbig och något onödigt ont som man måste ta sig igenom för att få körkort. Se det istället som en investering och en livräddare. Lär man sig inte körkortsteorin ordentligt så riskerar man både sitt eget och andras liv i trafiken. Målet med körkortsteorin bör inte vara att klara av kunskapsprovet utan att bli en bra bilförare. Siktar man på att bli en bra bilförare när man pluggar körkortsteori och övningskör så klarar man även teoriprovet och uppkörningen.

Till startsidan