LCHF

LCHF är en förkortning av diettypen Low Fat High Carb som syftar till att stimulera kroppens fettförbränning genom att äta mat som i så liten utsträckning som möjligt höjer blodsockernivån. Enkelt förklarat så bygger dieten på att man håller nere kroppens blodsockerhalt för att på så vis få ett lägre insulinvärde. Detta i sin tur gör att kroppen förbränner fett istället för att lagra det. Insulinet är givetvis viktigt för kroppen men en för hög nivå gör att kroppen lagrar fett istället för att förbränna det.

Väljer du att köra en LCHF-diet så är det första du ska göra att sluta med produkter som innehåller E-nummer i så stor utsträckning som möjligt. Istället för att ha kolhydrater som ditt huvudsakliga näringsintag är det nu fett och protein som gäller. Vidare så gäller det att äta naturliga produkter, gärna kravmärkta produkter då dessa ofta mer naturliga än icke kravmärkta produkter. Kroppen kommer se en LCHF-diet som något naturligt då kosten inte innehåller några ämnen som är främmande för kroppen. Helst ska en person som går på LCHF-dieten äta max 20 % kolhydrater.

Genom att äta på rätt sätt kommer du aldrig känna dig vrålhungrig på samma sätt nu när kroppen konstant förbränner fett och i och med att du äter fett så kommer energin hela tiden att finnas lagrad i kroppen. Det minskade sockerintaget kommer även leda till att sugen-på-något-sött-suget kommer minska avsevärt. Det man bör undvika att äta när man vill anamma LCHF är bröd, pasta, ris och potatis. Givetvis ska man undvika socker i den mån det går också. Historiskt sett har vårt sockerintag ökat till 40kg/år sedan 1700-talet. Då låg intaget på omkring 0,5kg per person och år.

Givetvis är LCHF inte en diet som innebär att du måste äta ”tråkig” mat. Det finns massvis med spännande LCHF recept och eftersom det är en accepterad diet världen över finns det gott om recept att tillgå. En bacongratäng till exempel är perfekt att slänga ihop en söndag för att sedan ha i matlådan på jobbet under veckan. Gott och nyttigt på samma gång.

Till startsidan