Magmuskler

Magmuskler är muskler på och runt om magen på både mäniskor och många andra djur. Vi har totalt fyra olika sorters magmuskler. De mindre kända magmusklerna oblique externus, oblique internus och transversus abdominis finns det två av på varsin sida av magen. Därav namnet sidmagmuskler eller sidans magmuskler. Den mest kända, den som nästan alla menar när de pratar om magmuskler, är den raka magmuskeln rectus abdominis. Rectus abdominis har formen av en bred platta och sträcker sig från bröstet ner till mellan benen. Det är lätt att tro att rectus abdominis är flera muskler eftersom dess utseende oftast visar sig som rutor på plattan.

Inom träningsvärlden är magmuskler en av de mest populära musklerna man kan träna. Både bland män och kvinnor. Alla vill ha en snygg mage. Många syftar dock på magrutor när de snackar om magmuskler, vilket är både rätt och fel. Magmuskler är något alla mäniskor har medan magrutor är magmuskler som syns när mäniskor har ett lågt procent fett på kroppen. Vanligtsvis brukar magrutorna komma fram när man har runt 10% kroppsfett.

Man kan träna magmusklerna både hemma och på gym. Resultatet man får styrs av kosten, sömnen och träningen. Antalet repetioner och hur mycket vikt man tar i en magövning påverkar om du får starkare magmuskler, större magmuskler eller uthålligare magmuskler. Eller två av dessa tre utvecklingar. Kunskapen om det här är inte allt. För att lyckas med dina mål behöver du också ha motivation och tycka att det är kul att träna.

Hur magrutorna och magmusklerna ser ut är individuellt. De kan vara runda, ojämna, sneda, breda, smala och rent ut sagt väldigt fula. Förvänta dig inte att du får helt raka magmuskler. De där "perfekta magrutorna" som finns på bilder över hela internet kan vara fejkade eller manipulerade i bildprogram. Om du tror att du kommer att se ut så blir du bara besviken. Ta dig istället en titt på olika träningsforum så får du en rättvis uppfattning om hur magmuskler kan se ut.

Till startsidan