Mexiko

Mexiko (formellt Mexikos förenta stater, spanska: Estados Unidos Mexicanos) är en federal republik i södra Nordamerika. Mexiko gränsar till Belize och Guatemala i söder och till USA i norr. Landet har kust mot både Atlanten och Stilla havet.

Mexikos tidiga historia

När Mexiko, eller Nya Spanien då kallat, efter erövringen av Mexiko 1521 blev ett vicekungadöme under Spanien fanns där högtstående indianska civilisationer, till exempel maya, azteker, purepecha och mixteker. Andra högtstående kulturer hade gått under, som olmeker, Teotihuacankulturen och tolteker. De spanjorer som kom dit tog med sig sjukdomar som vattkoppor, tyfus och mässling. Detta, i kombination med indianernas svåra levnadsförhållanden under det spanska väldet, ledde till att ursprungsbefolkningen minskade från ca: 50 miljoner till ca: 6 miljoner på bara 100 år.

År 1810 deklarerade en grupp upprorsmän landets självständighet, vilket var startskottet för ett inbördeskrig, det mexikanska frihetskriget. Kriget stod mellan motståndsmännen och den federala regeringen, som var lojal mot Spanien. Inbördeskriget slutade med en fredsförhandling som gjorde att Mexiko blev självständigt år 1821. 1837 bröt sig Republiken Texas loss frång Mexiko. Frankrike passade 1838 på att anfalla i det så kallade Bakelsekriget och Texas införlivades slutligen i USA 1846. Samma år förklarade USA krig mot Mexiko i syfte att realisera de territoriella ambitioner man hade framfört redan kort efter Mexikos självständighet. Det nordamerikanska interventionskriget pågick fram till 1848. I fredsfördraget tvingades Mexiko avstå stora landområden, vilket idag i stort sett består av de nuvarande amerikanska delstaterna Kalifornien, Nevada, Utah, Arizona och New Mexico.

Klimat

Klimatet varierar från tropiskt klimat till ökenklimat. Längs både atlant- och stillahavskusten förekommer orkaner. I landets södra och mellersta delar finns aktiva vulkaner och jordbävningar är förekommer ganska ofta.

Turism och kultur

Bland kända mexikanska författare återfinns nobelprisvinnaren Octavio Paz och Carlos Fuentes. Ett känt konstnärspar är Frida Kahlo och Diego Rivera. Deras liv har gestaltats i filmen Frida, med Salma Hayek i huvudrollen.

I det mesoamerikanska områdets norra del finns många kända ruinstäder. Bl.a. det multietniska Teotihuacán ligger i Mexiko. Här fanns Aztekerriket med städer som Tlacopán, Tenochtitlán och Texcoco. Yucatánhalvön var hem för större delen av Mayakulturen med bland andra Palenque, Chichén Itzá, Uxmal, Cobá och Tulúm.

Cancún på Yucatán har tagit över ledarrollen som turistort efter Acapulco.

Till startsidan