Oddsberäkning

Vid oddsberäkning tar man del av en flera olika faktorer för att bedöma oddsen. Odds är storleksförhållandet mellan vinst och förlust. Man räknar alltså ut vilka chanser det finns för ett lag att vinna alternativt förlora en match.

Oddsen används sedan vid spel. Desto högre odds, desto mindre troligt är vinst, men vid vinst är det då desto högre vinstutdelning. Men vilka faktorer går att använda vid oddsberäkning?

Självklart har laget vid speltillfället en mycket stor betydelse. Det spelar otroligt stor roll vilka som ska spela, om det finns några skador, väderlek m m. Men det också viktigt hur laget har spelat förut. Troligen är en kombination av flera olika synvinklar det allra bästa när man ska beräkna odds.

Om vi i ett något extremt exempel föreställer oss att vi har ett lag med en väldigt bra uppställning och god fysiska möjligheter för vinst, är ändå en vinst aldrig garanterad. Saker som kan spela in är t ex inställningen till matchen bland spelarna, yttre press eller personlig sinnesstämning.

Till alla dessa kategorier kan tidigare matcher spela in. Ett lag som tidigare förlorat mot ett annat kan känna att matchen är hopplös för deras del, trots att den absolut inte behöver vara det, bara för att det har förlorat tidigare. På samma sätt kan det finnas en inställning om att ingen kan slå en, vilket kan leda till slappare attityd till matchen och därmed påverka spelet negativt.

Så visst, historisk data kan vara otroligt användbart och är väl värt att räkna med i oddsberäkningen. Men det är absolut inget som man kan förlita sig på fullt ut, då lagets situation för speltillfället också måste tas på minst lika stort allvar. Har laget statistiskt sett nästan alltid vunnit så är oddsen självklart stora. Men om de vid det kommande matchtillfället har tre av sina bästa spelare borta och laget spelar mot ett lag som de alltid har förlorat mot innan, ja, då sjunker givetvis oddsen.

Till startsidan