Poker

Det finns vissa gemensamma drag hos alla "äkta" pokerspel. De är alla vadslagningsspel där deltagarna satsar pengar (eller något substitut för pengar) på vem som har eller kan få den bästa kombinationen av kort. Vilka kombinationer av kort som används, hur satsningarna går till och andra regler varierar mellan de olika spelformerna. Många pokerspel är mycket skicklighetskrävande och det arrangeras pokerturneringar i många länder. Man kan också spela poker på kasinon eller internet. Andra pokerspel spelas nästan bara privat i hemmen, och dessa varianter är ibland lite mer slumpmässiga och ofta något mindre skicklighetskrävande. Det finns också vissa spel (inte sällan med ordet "poker" i namnet) som inte är riktiga pokerspel, men bygger på de kortkombinationer som används i poker. Exempel på sådana "oäkta" pokerspel är videopoker, hasardspel som Pai Gow-poker och Caribbean Stud Poker. Det finns även skämtsamma varianter som spritpoker och klädpoker. Tveksamma varianter (som kan ses som poker beroende på hur man definierar "poker") är Guts, Indianpoker och Enkortspoker.

Tur eller skicklighet

Varje spelare vet att poker är ett skicklighetsspel- det är en svår läxa som man oftast blir lärd när nya spelare, fulla av entusiamsm vinner några low stakes spel för att sedan få deras förhoppningar krossade när de allt för fort flyttar upp till high stake spel.

För de som inte spelar poker gäller fortgående debatten vare sig poker är ett spel baserat på tur eller på skicklighet. Lyckligtvis har forskarna som testat om poker är ett spel baserat på skicklighet kommit fram till att den största faktorn i spelet är spelarna.

Nyligen testade ett brittiskt universitet teorin genom att ge några nybörjar-pokerspelare chansen att spela ett högt antal pokerhänder. De tog sen annan annan grupp av nybörjare och gav dem ett facit med rankingar av olika händer samt sade åt dem att bara spela de högt rankade händerna. Alla spelare var oerfarna men de som hade pappret med facit över handrankningarna spelade färre händer än de nybörjare som inte hade ett facit. De hade även en mycket högre procent av vinster. Studien följde spelarnas prestationer över ett högt antal händer och bevisade att tur endast är en liten faktor- skickliga spelare klarar sig bättre än spelare som inte har skicklighet i spel av poker.

Om du själv är en nybörjare kan en av de bästa lärdomarna från denna studie vara att färre hander är ett bra trix för att föbättra din pokerprestation. Om du noga väljer vilka händer du spelar kommer du göra bättre ifrån dig än om du jagar efter varje hand och slösar bort dina pengar i potten.

För debatten om tur vs. skickligen är det bara en tidsfråga innan fler studier dyker upp och fler länder erkänner att poker faktiskt är ett spel baserat på skicklighet. Det är de bra nyheterna för dem som gillar att spela poker online och älskar pokerturneringar!

Till startsidan