Punk

Punk är en musikstil och ett socialt fenomen som tog form under andra halvan av 1970-talet. Dess geografiska ursprung var USA, men dess genomslag blev än kraftigare i Storbritannien.

Musikgrupper som The Stooges och New York Dolls har kallats proto-punk eftersom de anses vara viktiga förebilder till vad som skulle utmynna i den musikstil som kom att kallas punk. En annan amerikansk grupp, Ramones anses av många som det första egentliga punkbandet. De härstammade från New York och gjorde sig ett namn på rockklubben CBGB.

Det var Ramones besök till Storbritannien 1976 och de påföljande spelningarna, bland annat på Roundhouse i London, som stark bidrog till att de engelska banden Sex Pistols och The Clash formades.

Den höga arbetslösheten tillsammans med andra samhällsproblem i England var rätt sorts omständigheter för att ett fenomen som punk skulle flamma upp. Punkens budskap innehöll revolt mot både samhället och föräldrar.

Punkmusiken var också en kritik mot det rådande musikklimatet där etablerade artister blivit allt större och drivit allt längre bort från fansen. Punkens motto var i stället ”gör det själv” och med enklast möjliga medel.

Musikgruppen Sex Pistols blev en slags fanbärare då de bättre än något annat band förkroppsligade punken genom provokationer och sensationer. Deras första singel ”Anarchy in the U.K.” blev en stor hit fastän radion vägrade spela den.

I Ramones och Sex Pistols kölvatten formades nu mängder av nya band där det viktigaste inte var att man kunde spela utan att det gick och skapa musik utan akademisk skolning. Förutom redan nämnda The Clash var The Damned, Siouxie and the Banshees The Jam och Sham 69 några av de mest framträdande.

Punken nådde även Sverige, men det skedde med ungefär ett års fördröjning. I Sverige fick grupper som Ebba Grön och KSMB rubriker och många garageband dök upp runtom i landet.

Till startsidan