Santiago

Santiago är Chiles huvudstad och ligger på Sydamerikas västra sida. Här bor runt 5,5 miljoner människor och staden är idag Latin Amerikas mest moderna och välutvecklade stad.

Staden har en ovanligt väldokumenterad historia sedan den anlades av den spanska erövraren Pedro de Valdivia den 12 februari 1541. Området var dock inte tomt på befolkning innan dess och de första åren var den nya staden i konstant konflikt med de sydamerikanska indianerna som bodde där innan spanjorerna kom. Efter stor hungersnöd fick Santiago dock hjälp från de européer som bosatt sig i Peru. Efter det växte sig staden stark och 1817 blev Chile självständigt från spanskt styre.

Santiagos universitet grundades 1843 och runt samma tid anlades ett stort järnvägsnät som sammanband Santiago med många andra städer i Sydamerika. Idag är Santiago en finansiell och kulturell världsstad med ett väl utbyggt tunnelbane- och vägnätverk, liksom ett 20-tal universitet.

För historie- och kulturintresserade har Santiago en stor mängd museum och monument som vittnar om kolonial perioden och andra historiska perioder. Tyvärr finns dock få byggnader från tidig kolonialtid bevarade, de har istället fallit offer för de jordbävningar som ibland skakar staden. Den arkitektur som finns att åskåda är från 1800-talet och framåt, här blandas modern ingenjörskonst med tidigare pompa och ståt.

Klimatet i Santiago är varmt året om, med vintrar på runt 15 grader varmt och somrar på upp emot 30 grader. Årstiderna är som i hela Sydamerika motsatta våra svenska, med vinter under maj till september. Som besökare är vår och höst de behagligaste tiderna att besöka staden.

Språket som talas i Santiago är spanska. Spanskan här är förståelig för de som talar europeisk spanska men skiljer sig åt till viss del i grammatik, uttal och regionala uttryck. Som besökare klarar man sig oftast på engelska även om ganska få här pratar flytande engelska. Staden har en internationell atmosfär med stora mängder inflyttade engelsktalande människor. Vill man lära sig spanska finns i staden ett flertal spanska språkskolor som välkomnar resenärer.

För mer information om språkresor hit, besök webbsidan ESL.se.

Till startsidan