Skidjackor och annan praktisk utrustning vid skidåkning

De som någon gång åkt skidor vet hur viktigt det är att ha rätt utrustning. Förutom själva skidorna är det många andra saker som gör skillnad. Det spelar ingen roll om det handlar om längdskidåkning eller utförsåkning – det viktigaste är att man håller värmen.

Smarta skidjackor

Idag finns det skidjackor med en massa smarta funktioner. Skidjackornas främsta uppgift är att hålla en varm, och för att det inte ska komma in kall snö innanför jackan har en del skidjackor en tajt resårdel med gummidetaljer som sitter åt runt höfterna som samtidigt isolerar värmen så att den inte sipprar ut. Vill man ha med sig sin musik när man är ute och åker är det flera skidjackor som numera har ett speciellt fack för mobilen eller mp3-spelaren som är lätt att nå, samt ett hål för hörlurarna så att sladden håller sig på plats. Man ska tänka på att inte ha för hög musik i öronen när man till exempel åker utför eftersom det är viktigt att vara uppmärksam då högre farter och därmed fler risker är ett faktum. Andra smarta funktioner som kan finnas på skidjackor är inbyggda Recco-sensorer som kan vara livsavgörande om man skulle ha oturen att hamna i en lavin. Har man en sådan inbyggd sänds signaler ut så att man kan hitta folk under snön.

Utrustning att kombinera med skidjackor

Förutom att ha en bra skidjacka finns det andra saker man bör inverstera i. Eftersom det är viktigt att hålla värmen bör man ha ett bra underställ, täta och varma skidbyxor och accessoarer såsom varma handskar samt en mössa. För att inte bli snöblind och för att lättare kunna se när man åker är det viktigt att ha ett par bra skidglasögon, även så kallade goggles. Skulle man mot förmodan bli kall när man är ute och åker är det bra att ha med sig en liten kudde med vätska i som blir varm då man bryter metalldelen i den. Ypperligt när man blivit kall om händerna.

Till startsidan