Skraplott

Skraplotter har sedan länge funnits i Sverige. De är i pappersform och siffrorna, eller figurerna, som visar om du vunnit eller inte döljs under ett skikt som inte går att se igenom. Skraplotterna finns i flera olika sorter och former och har i väldigt många år varit ett nöje för både unga och gamla. De är också vanliga som belöning till människor som deltar i undersökningar och liknande.

Skiktet som finns på lotten skrapas bort med nageln, en peng eller något annat redskap. Skraplotter kan inneha storvinster, men oftast spelar folk på dem endast för skojs skull och för mindre vinster som endast ersätter lottens pris och kanske ger ett överskott till en glass. Nu för tiden finns det dock också elektroniska skraplotter på internet och med dem finns det en större fara, då de enklare kan leda till missbruk.

En av de vanligaste lotterna i Sverige är trisslotten. Denna lott har funnits ända sedan år 1986 i pappersform, men finns nu även på internet. På en trisslott ska du skrapa fram nio, alternativt tolv rutor med ett belopp. Om du får tre rutor med samma belopp är det vinst. En annan ruta på lotten gör det sedan möjligt att få vinsten multiplicerad med 1, 2 eller 10. Lotten kostar i vanliga fall 25 kronor och har vinster från samma summa och upp till flera miljoner. Den vanligaste vinsten ligger dock kring 50 kronor.

Många spelar på skraplotter eftersom de ofta har ett relativt lågt pris, men fortfarande håller en lagom spänningsnivå. Men hur stor chans är det att vinna? Det beror självklart på. Enligt reglerna så ska 35 % – 50 % av intäkterna från lotteriförsäljningen gå tillbaka till köparna. Hur dessa pengar delas ut skiljer sig. Antingen har lotteriet flera små vinster, det är då enklare att vinna, dock är summorna som kan inkasseras mindre. Andra lotterier har istället några högvinster, att vinna dessa är givetvis svårare, å andra sidan är det ett större kapital som kan håvas in. Självklart finns det också lotterier som ligger mittemellan och har lite av varje. Det är därmed upp till dig som köpare att avgöra på vilken typ av lott du vill satsa dina pengar!

Till startsidan