Smycken

Sedan urminnes tider har människor över hela jorden på olika sätt försökt göra sitt utseende mer attraktivt och även velat förmedla status och välstånd inför sin omgivning. Ett sätt att försköna sitt utseende är att ha på sig smycken av olika slag.

Smycken har oftast ingen större praktiskt funktion utan är framför allt till för att pryda kroppen och kan även ses som en statussymbol där bäraren försöker förmedla något om sig själv eller sin tillhörighet. En del smycken har också en viss praktisk funktion som att t.ex. att hålla ihop klädesplagg eller få håret på plats.

Det finns många sorters smycken som pryder olika delar av kroppen, vanligt är armband, halsband, ringar, broscher, örhängen och piercingar. Det är ingen nödvändighet att smycken måste vara dyra eller gjorda av ett visst material, i själva verket finns det allt från massproducerade smycken av billiga material till handgjorda smycken med guld, silver, pärlor, diamanter, opaler och andra ädelstenar. Det finns helt enkelt smycken i alla prisklasser, från billigare smycken till framför allt ungdomar, som vill förmedla en viss stil och grupptillhörighet, till betydligt dyrare kreationer i ädelstenar som ofta syns hos kungligheter och kändisar.

Närbesläktat till smycken är accessoarer, eller bijouterier som det också kan kallas, som också kan ses som ett sätt att försköna sitt utseende. Gränsen mellan vad som betraktas som smycke och accessoar kan ibland vara lite diffus, exempelvis kan en klocka betraktas som både ett smycke och en accessoar. Vanligtvis har en accessoar en större praktisk funktion jämfört med ett smycke.

Till startsidan