Steven Seagal

Steven Seagal

Steven Seagal föddes den 10:e april 1952 i Lansing, Michigan i USA. Han är en amerikansk skådespelare, musiker, filmproducent och regissör.

Steven Seagals filmdebut var med "Nico: Above The Law" som hade premiär 1987 och blev en stor succé. Efter ytterligare tre filmer följde hans största publiksuccé, "Under belägring" från 1992. Därefter debuterade han som regissör med "På farlig mark" år 1994, som kombinerar action med ett budskap mot miljöförstöring. Filmen blev en flopp precis som hans efterföljande filmer. 2001 släpptes "Exit Wounds" som var hyffsat framgångsrik. Därefter har han gjort ett par filmer per år, men ingen av dessa har nått större framgångar. De flesta av dem har släppts direkt på DVD.

Steven Seagal spelar även gitarr och har på senare år börjat fokusera mer på musiken. Han har gett ut två skivor, Songs from the Crystal Cave (2005) och Mojo Priest (2006). Med Mojo Priest i ryggen gav han sig ut på en USA-turné med the Thunderbox Bluesband. 2007 fortsatte han succéturnén till Europa och besökte bland annat Danmark och England.

Seagal är buddist och har svart bälte i aikido. Han var dessutom den förste icke-japanen att driva en egen dojo i Japan.

Till startsidan