Vår badkultur har lång historia

Vi människor har badat under en väldigt lång tid. Men det skiljer sig förstås mellan de massagebadkar, runda badkar, bubbelbadkar, badkar med duschvägg och liknande som vi i dag har möjligt att bada i från hur människor badade förr.

Badet har i många kulturer varit något starkt förknipat med religion där det egentligen handlade om snabba dopp i kallt vatten istället för ett riktigt bad i badkar men med grekerna kom, som med så mycket annat, också badet att utvecklas från något religöst till mer medicinskt. De som badade fick oftast genomgå någon form av fysisk aktivitet innan de hoppade ned i vad som ofta kan liknas vårt moderna badkar.

De grekiska baden var i princip en längre ritual där badaren efter den fysiska aktiviteten hoppade ned i ett badkar fyllt med varmt vatten för att senare hoppa ned i ett annat där avsvalnande sköljningar och inoljningar var vanligt.

Grekernas badkultur överlevde och anammades av romarna där det till en början bara var de rika, ofta på sina lantgårdar, som hade tillgång till badkar. Senare uppfördes en mängd badstugor för det romerska folket och en tid efter det kom så även stora badanstalter som i stor utsträckning gjorde det möjligt för folket att bada badkar.

Här hemma i Sverige var det bönderna, vilka hade tvättat sig inomhus i alla tider, som tog upp badandet innan de förmögna gjorde detsamma. Badet sågs ofta som en hälsobehandling.

Badhusen ploppade upp i Europas städer från 1100-talet men då dessa offentliga bad ofta blev en smittorisk för könssjukdomar då de i många fall skiftade från badhus till förlustelseplatser stängdes många av badhusen under 1400- och 1500-talen.

Offentliga bad som till exempel badhus blev så småningom avvecklade och ersatta med andra alternativ då de kungliga slotten och städerna helt enkelt inte längre hade plats för offentliga bad. Under 1700-talet började istället kallbadhus byggas vid städernas vattendrag men det dröjde inte mer än cirka 100 år innan varmbadhusen gjorde comeback runt sekelskiftet.

I dag har vi fortfarande badhus, om än i en liten annorlunda utformning. Dessutom har de flesta av oss även ett eget litet privat badhus i hemmet. I våra badrum kan vi ofta få plats med olika typer av badkar och det är i dag en hel del av oss som har massagebadkar och bubbelbad istället för det vanliga badkaret.

Många av våra badrum är även utrustade med någon form av badrumsmöblemang och ofta letar vi efter snygga, användbara men också billiga badrumsmöbler, billiga massagebadkar eller liknande för att göra vårt badrum till en speciell plats utan att det kostar en förmögenhet.

Om du vill ta del av de gamla grekernas kultur kan du istället för ett massagebadkar eller bubbelbadkar satsa på en badstuga ute i trädgården med ett par trädgårdsmöbler runt om för att kyla ned dig mellan varven.

Till startsidan