Vardagsrum

Under det tidiga 1900-talet började beteckningen "vardagsrum" användas för de gemensamma utrymmena som tidigare hade benämnts som salong, finrum eller sal. Även i mindre bostäder började det största rummet att kallas vardagsrum, trots att det på grund av trångboddhet inte alltid fungerade enbart som ett umgängesrum. Mellan 1900 och 1950 var vardagsrum ofta platsen där familjens grammofon och radio fanns, och dessa kompletterades senare med introduktionen av TV.

Under 1960- och 1970-talet började man i villor införa sekundära vardagsrum, såsom allrum eller gillestuga, avsedda för vardagligt umgänge. Detta ledde till att vardagsrummet återigen fick vissa av finrummets attribut.

I Sverige möbleras vardagsrum oftast med en sittgrupp bestående av en soffa och en eller flera fåtöljer, placerade runt ett soffbord. I vardagsrummet finns oftast även hemmets största TV, och många inkluderar även bokhyllor och en musikanläggning. Parkettgolv, ärvt från finrummens era, är den vanligaste golvtypen, även om heltäckningsmatta blev populärt på 70-talet och ersatte parketten i vissa hem.

I större vardagsrum finns ofta en matsalsmöbel som endast används vid speciella tillfällen. I lägenheter ligger balkongen ofta i anslutning till vardagsrummet. Denna utveckling och användning av uttrycket "vardagsrum" speglar samhällets förändringar och hur dessa rum har anpassats över tid.

Inreda vardagsrum

Att inreda vardagsrummet är som att måla en målning där varje möbel och detalj bidrar till den övergripande estetiken och atmosfären. En central del av vardagsrummets inredning är soffan – en plats för komfort och samvaro.

När du väljer en soffa är det viktigt att överväga både stil och funktion. En elegant och bekväm soffa kan vara mittpunkten i rummet och skapa en inbjudande atmosfär. Tänk på materialval och färger för att harmonisera med övrig inredning. En läderklädd soffa kan ge en touch av lyx medan en mjuk och mysig tygsoffa skapar en avslappnad känsla.

För att komplettera soffan kan du lägga till fåtöljer och bord. En matchande fåtölj kan skapa en balans i rummet och erbjuda en extra plats för avkoppling. Fyll den med snygga prydnadskuddar samt en massa gosiga plädar. Ett sofistikerat soffbord eller sidobord kan fungera som både praktisk förvaring och en plats att ställa fram dekorationer eller drycker.

Belysning spelar en avgörande roll i att skapa stämning. En taklampa med dimmer ger möjlighet att anpassa ljusnivån efter aktivitet och tid på dagen. Lägg till golvlampor eller bordslampor för extra belysning och en touch av elegans.

När det kommer till dekorativa detaljer, är kuddar och plädar ett enkelt sätt att addera färg och textur till vardagsrummet. Mixa och matcha mönster och material för att skapa visuell intressan. Konstverk, växter och personliga föremål ger rummet en personlig prägel och gör det unikt för dig.

För att maximera utrymmet, överväg smart förvaring. Hyllor och skåp kan både vara praktiska för att organisera och visa upp föremål samtidigt som de bidrar till inredningens övergripande design. En mjuk och bekväm matta kan definiera sittområdet och lägga till en extra dimension till inredningen. Välj en färg och stil som kompletterar övriga möbler och skapar en enhetlig look.

Till startsidan