Vardagsrum

Under den första hälften av 1900-talet började man använda ordet vardagsrum som benämning på de umgängesrum som tidigare kallats salong, finrum och sal. Även i mindre lägenheter började man benämna det största rummet som vardagsrum, även om många familjer på grund av trångboddhet inte kunde använda det enbart som umgängesrum. Vardagsrummen var mellan 1900 och 1950 (ungefär) ofta det rum i vilket familjens grammofon och radio fanns, dessa kompletterades senare med en TV.

Under 1960- och 1970-talet började man i villor även använda en form av sekundära vardagsrum, ett allrum eller en gillestuga. Detta var avsett för vardagligt umgänge vilket ledde till att vardagsrummet åter fick lite av finrummets egenskaper.

I Sverige möbleras vardagsrum ofta med en sittgrupp som ofta består av en soffa samt en eller flera fåtöljer. Detta placeras vanligtvis runt ett soffbord. I vardagsrummet står också vanligtvis hushållets största TV. Många har också en eller flera bokhyllor och en musikanläggning i vardagsrummet. Från finrummens dagar har vardagsrummen ärvt parkettgolv, vilket är den vanligaste golvtypen. Under 70-talet byttes dock parketten ofta ut mot heltäckningsmatta.

I större vardagsrum finns det ofta en matsalsmöbel vilken enbart används vid högtidliga tillfällen. I lägenheter ligger ofta balkongen i anslutning till vardagsrummet.

Till startsidan