Växtbelysning

Har du gått och köpt dig ett träd eller en fin perenn som du önskar ta hand om, även när soltimmarna börjar minska efter sommaren. Då är det växtbelysning du behöver.

Det finns ett par olika typer av växtbelysning att välja på, exempelvis HPS och lågenergilampor men på senare år har det även blivit populärt att odla och kultivera växter med LED.

HPS har ett varmt spektrum som alla växter trivs under, men är dyrt i drift då en lampa med kraft förväntas förbruka mellan 600 och 1000 Watt. Lågenergilampor och lysrör drar så klart mycket mindre och är fullspektrum växtbelysning, men med nackdelen att spektrumet är brett och mycket av ljuset och energin går åt till våglängder som inte är intressanta när man odlar växter.

LED däremot fungerar ypperligt som växtbelysning, då dioderna är monokroma och kan anpassas i just de delar av spektrumet som är nödvändiga för växternas trivsel och överlevnad, något som både HPS och lågenergilampor misslyckas med att göra. Utöver att spektrumet går att skräddarsys delar tekniken lite av båda världar av HPS och lågenergi. Växtbelysning med LED är effektivt som lågenergibelysning men kan också nyttja IR våglängder som HPS gör, dock på ett lika effektivt sätt som för andra monokroma våglängder.

Är du på jakt efter växtbelysning finns det en tillverkare som utvecklar och säljer optimerad växtbelysning. Gemma LED utvecklar växtbelysning som är speciellt framtagen för att växterna ska få just det spektrum som de behöver, samtidigt som belysningen håller hög trivselfaktor och lämpar sig att hängas i rum där man vistas utan att ljuset blir för starkt eller uppfattas som störande.

Till startsidan