Vinterdäck

Vinterdäck är särskilt utformade däck som ska användas vintertid när temperaturerna är låga och väglaget är halt. Vinterdäckens främsta egenskap är den speciella gummiblandningen som gör däcken mjuka även vid mycket låga temperaturer. Att däcken håller sig mjuka gör att de får bättre grepp mot vägbanan efter som de lättare formas efter de ojämnheter som finns och på så sätt suger sig fast. Sommardäck blir vanligtvis väldigt hårda våd låga temperaturer och förlorar då sin förmåga att "greppa" underlaget.

Vinterdäck kan vara både dubbade och dubbfria. De dubbade däcken är både mjuka och utrustade med ståldubbar som är särskilt effektiva på isiga vägar. De dubbfria vinterdäcken har särskilt utvecklad mönstring och gummiblandning för att suga sig fast på underlaget.

Vilken typ av vinterdäck du bör välja beror på var du bor eller brukar fäördas med bilen vintertid. Ska du köra mycket i södra Sverige, längs kusterna, eller runt de stora sjöarna så är dubbdäck vanligtvis att rekommendera. Detta eftersom vägbanorna i dessa delar av Sverige vanligtvis återfryser med isbildning som följd. I norra Sverige där det vanligtvis är konstant kallt under längre perioder på vintern är underlaget vanligtvis ganska strävt, vilket gör att dubbfria vinterdäck lämpar sig väl.

Till startsidan