Glasgow

Glasgow är den största staden i Skottland och Storbritanniens tredje största stad, efter London och Birmingham. Den är belägen i kommunen Glasgow City vid floden Clyde och har omkring 582 000 invånare. I storstadsområdet bor det över 1,7 miljoner invånare.

Från början av 1700-talet blev Glasgow en av Europas viktigaste knutpunkter för nordamerikahandeln. Staden växte kraftigt under industrialismen och blev en av världens ledande varvsstäder med många stora skeppsvarv. Glasgow hade en stor panatlantisk hamn och var känt för sina rederier. Staden växte under det sena 1800- och tidiga 1900-talet till över en miljon invånare, 1931 nåddes höjdpunkten med 1 088 000 invånare. Under den här tiden grundades dock ett antal nya städer, bland annat East Kilbride och Cumbernauld, vilket ledde till befolkningsnedgång i Glasgow. När varven lades ner hade staden en nedgångsperiod men är idag en av Storbritanniens viktigaste finansiella centrum.

Med tiden har staden mer och mer blivit känd som konferensstad med många hotell inriktade mot affärsresenärer. Staden har också en stark kulturscen framförallt inom musiken. Musikgrupper som Simple Minds, Orange Juice, Glasvegas, Belle & Sebastian, Primal Scream, Jesus and Mary Chain och Franz Ferdinand kommer från Glasgow.

Staden är det tredje mest populära turistmålet i Storbritannien efter London och Edinburgh. Staden är också Europas sextonde största finansiella centrum och hyser många skottska företags huvudkontor, och utgör därför en viktig del av den brittiska ekonomin. I staden finns även universitetet, University of Glasgow.

Till startsidan