New York

New York, som officiellt heter City of New York, är USA:s befolkningsmässigt största stad och kallas även The Big Apple, New York City eller NYC. Det är en världsstad med stort globalt inflytande över ekonomi, media, politik, utbildning, underhållning och mode. Staden är världens ledande finansiella centrum och FN har sitt högkvarter på Manhattan i New York. Staden New York har 8,3 miljoner invånare men i storstadsregionen som omfattar New York, New Jersey och Long Island bor det totalt 18,8 miljoner människor.

New York är beläget i delstaten New Yorks sydöstra hörn vid Hudsonflodens utlopp i Atlanten. Stadskärnan består sedan 1898 av fem stadsdelar (Boroughs på engelska). Dessa är Manhattan (New York County), Brooklyn (Kings County), Queens (Queens County), Bronx (Bronx County) och Staten Island (Richmond County). Uppdelningen i boroughs är unik för New York. Staden gränsar i väster till New Jersey på andra sidan Hudson River och dit kommer man via broar och tunnlar från Manhattan. I nordväst finns landförbindelse till resten av delstaten New York. Regionen New York, New Jersey och Connecticut kallas för "Tri-State Region".

Många av New Yorks områden och landmärken är kända över hela världen. Frihetsgudinnan är en av de mest kända statyerna i världen och är belägen söder om Manhattan på ön Liberty Island. Wall Street är en gata på nedre Manhattan som har varit ett ledande handelskvarter sedan Andra Världskriget och hemvist för New York Stock Exchange. Staden har genom åren haft flera av världens högsta byggnader, bland annat Chrysler Building (världens högsta byggnad 1930-1931), Empire State Building (världens högsta byggnad 1931-1972) och Twin Towers (världens högsta byggnad 1972-1973). Den senare förstördes som bekant i 11 september-attackerna.

New York är en mångkulturell stad där i stort sett alla folkgrupper runt om i världen finns representerade. Ungefär var tredje invånarna är född utanför USA. Staden besöks av mer än 40 miljoner (hela 49 miljoner 2007) amerikanska och utländska turister varje år. Detta gör staden till ett av världens mest populära turistmål. Staden är även känd som "staden som aldrig sover", ett namn som även Las Vegas gör anspråk på.

En dröm för många är att bilsemestra eller åka på en s.k. roadtrip i USA. Då är New York ofta första anhalt på andra sidan Atlanten.

Till startsidan