Oslo

Oslo är huvudstaden i vårt grannland Norge. Det bor drygt 1 miljon människor i själva tätorten, men ser man till hela storstadsområdet så stiger den siffran till nästan 1,3 miljoner. Historiskt sätt har dock Oslo haft namnet Kristiania mellan 1624 till 1925. Idag har Oslo vuxit till en modern storstad och ett av de mest populära resemålen för svenska turister. Många svenskar kommer även hit för att arbeta eller studera. Universitet i Oslo är faktiskt ifrån 1811.

Du hittar Oslo i södra Norge längst in i Oslofjorden. Hamnen är faktiskt en av Nordens största med mer än 1 mils kaj. Inne i staden så finns det en välfungerande kollektivtrafik med både metro och bussar. Det är inte svårt att ta sig fram om man inte önskar att promenera. Tunnelbanan startade redan 1966 och har idag 6 olika linjer och drygt 100 olika stationer. Den internationella flygplatsen Gardermoen ligger ett par mil norr om centrum. Det finns gott om sevärdheter i Oslo. Några som är väl värda ett besök är Nationaltheateret, Munchmuseet, Nasjonalgalleriet, Akershus fästning och det kungliga slottet. Många av de största turistattraktionerna ligger nära paradgatan Karl Johan. Det är bland annat här som det stora tåget av människor den 17:e maj. Det är nämligen då som Norge har sin nationaldag.

Norrmännen älskar sport och att själv idrotta. Under vinterhalvåret brukar många åka upp till friluftsområdet Holmenkollen. Här finns det gott om preparerade spår för längdskidåkning. Skulle man sen tröttna på att åka så finns det även ett berömt skidmuseum. Om man som turist vill ta sig till Holmenkollen är det inte särskilt svårt. Man åker bara tunnelbana och går den sista lilla biten till fots.

Till startsidan