Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz är ett förbundsland i västra Tyskland. Här bor det 4 miljoner människor på en yta av 19 847 km² (ungefär som Värmland), befolkningstätheten ligger därmed på 205 invånare/km². Huvudstaden i Rheinland-Pfalz är Mainz.

Historia

Rheinland-Pfalz historia började först 1946, precis efter andra världskriget, då den franska militärregeringen skapade dagens förbundsland. De områden som idag ingår i förbundslandet har dock en historia som går långt tillbaka i tiden.

Rhenlandet ockuperades av Frankrike 1918-1930 och blev därefter avmilitariserat. I de ekonomiskt och politiskt katastrofala tiderna efter första världskriget uppstod i flera städer separatistiska rörelser vilka senare grundade Rhenska republiken (Rheinische Republik) och Autonoma Pfalz (Autonome Pfalz). Rörelserna fanns bara under en kort tid och försvann senast till följd av det ekonomiska uppsvinget efter åren av inflation.

Under andra världskriget förändrades människornas liv, och städernas utseende, på ett avgörande sätt. De judiska föreningarna blev nästan fullständigt utrotande och flyganfallen förstörde de flesta större städerna till 80 %, då bombflygplanen lättare kom åt de mål som låg i västra Tyskland. De amerikanska trupperna nådde Rhen i mars 1945 och kunde korsa floden för första gången över bron i Remagen.

Geografi

Rheinland-Pfalz ligger i västra Tyskland och gränsar till Luxemburg och Belgien i väster och till Frankrike i söder. I sydväst gränsar det även till förbundslandet Saarland, som till hälften omsluts av Rheinland-Pfalz och till andra hälften gränsar till Frankrike. I norr gränsar det mot Nordrhein-Westfalen, och i öster mot Hessen och Baden-Württemberg.

Mainz, Koblenz, Trier är exempel på större städet i Rheinland-Pfalz. Här hittar man även den natursköna vägen utmed floden Mosel som rinner genom Moseldalen.

Till startsidan