Biluthyrning

Biluthyrning är precis som det låter en verksamhet som fokuserar sig kring uthyrning av bilar till kunder. Biluthyrning finns framför allt vid knutpunkter som flygplatser, hamnar och järnvägsterminaler, dit många turister och affärsresenärer kommer. Det är även vanlig att bensinstationer erbjuder sina kunder hyrbilar.

Många biluthyrningsfirmor använder sig av klassificeringskodningen ACRISS, där en kod på fyra bokstäver beskriver fordonets storlek, karosstyp, växellåda (manuell eller automatisk) och huruvida bilen har luftkonditionering eller inte.

Så får du tag på en billig hyrbil

Att hyra bil är emellanåt nödvändigt för många av oss, vare sig det är för att vi behöver åka längre sträckor och lämna av bilen på en annan ort privat, eller i arbetet. Men att hyra en hyrbil kan snabbt bli väldigt dyrt, så här kommer några tips på hur du kan hyra hyrbil billigare:

- Undvik alltid hyrbilsföretag på flygplatser och till exempel tågstationer. De är nämligen nästan alltid dyrast av alla hyrbilsföretag.

- Om du behöver en viss typ av hyrbil, boka alltid i god tid, eftersom du annars kommer att bli tvingad att nöja dig med det som finns tillgängligt.

- Använd dig gärna av så kallade prisjämförelsetjänster för hyrbilar. Det finns gott om dessa på Internet, och de är helt gratis att använda, och ger dig en klar och tydlig översikt över prisläget på hyrbilar, så att du slipper gå in på olika hyrbilsföretags hemsidor själv, och jämföra priserna. Genom att använda dig av en jämförelsetjänst går detta betydligt snabbare och smidigare!

- Vissa hyrbilsföretag har så kallade lägsta pris garantier. Har du möjlighet till att använda dessa företag, kan det vara en bra ide eftersom du då kan få tillbaka mellanskillnaden om du upptäcker att du kunde hyrt bilen billigare någon annanstans. Kom dock ihåg att läsa igenom villkoren för denna lägsta pris garanti noggrant, så att du vet hur den fungerar.

- Även om du ska hyra bil utomlands, kan det bli billigare att göra det via en svensk tjänst i vissa fall. Är det i ett annat land du ska hyra bil, är det därför smart att jämföra både svenska och utländska hyrbilstjänster innan du bestämmer dig.

- Om du bokar hyrbil och till exempel hotell eller andra tjänster samtidigt kan du ofta få rabatt.

- Hyrbilar som bokas via nätet istället för ett biluthyrningskontor är ofta billigare.

- Det är normalt dyrare att lämna av bilen på ett annat ställe än där man hämtade upp den, så undvik detta om det inte är absolut nödvändigt.

- Om man är medlem i vissa föreningar, organisationer eller fackföreningar, kan man ibland få rabatt på biluthyrning. Kontrollera därför igenom alla dina medlemsskap för att se om du kan hitta ett bra erbjudande den vägen.

- Du får inte lov att köra alla hyrbilar som hyrs i Sverige utomlands, kontrollera därför igenom villkoren för detta noga innan du kör ut ur landet om detta är aktuellt i ditt fall.

- Även när det gäller andra saker som kan påverka priset är det alltid smart att läsa igenom villkoren ordentligt innan man tecknar ett avtal. En del biluthyrningsföretag har nämligen en del lite luriga saker i villkoren.

- Se alltid till att du är ordentligt försäkrad när du hyr en hyrbil. Ibland kan specialförsäkringar kosta lite extra när man hyr bilen, men det är ändå inget emot kostnaderna om det skulle hända något, så chansa inte!

- Ska du hyra hyrbil utomlands kan ibland kostnader som inte förekommer i Sverige tillkomma. Kontrollera därför alltid vad som krävs när du funderar på att hyra bil utanför Sverige. Att man till exempel lämnar någon slags säkerhet är relativt normalt, och detta förekommer även hos vissa svenska uthyrningsföretag. Dock används inte säkerheten om bilen lämnas tillbaka i gott skick.

Till startsidan