Internet

Internet är världens största nätverk av datorer och ett system för enkel och effektiv kommunikation genom text, ljud och bild. World Wide Web, e-post och fildelning är populära användningsområden för internet. Detta världsomspännande nätverk har gjort det möjligt för många att kommunicera världen över och har idag en stor betydelse för vanliga människor.

Uppbyggnad

Internet består av många datornätverk som binds samman i knutpunkter med kopplingar till närliggande nätverk. Dessa har sedan förbindelse med stamnät som har mycket hög överföringskapacitet. Nätverken kan bland annat vara:

Enskilda bostäder ansluts fortfarande ofta till ett nätverk genom telefon- eller kabel-TV-nät. Fram till slutet av 1990-talet var det vanligaste sättet att koppla upp hemdatorer att använda analoga telefonmodem. Det ger förbindelser som är tekniskt begränsade till en överföringshastighet på omkring 100 kilobit/sekund. Senare har många Internetanvändare övergått till att använda ADSL, som ger en betydligt högre överföringshastighet över telefonledningar. Nu finns även sedan ett antal år möjligheten att ansluta sig till internet med fiberoptik, vilket gör att antlutningar mellan 10 och 100 megabit är vanligt. Från år 2000 blev det även vanligare att mobiltelefoner kunde nå Internet via mobiltelefonnätet.

En klar majoritet av trafiken på Internet använder protokollen TCP/IP med IP version 4 (IPv4). Eftersom det börjar bli ont om IP-adresser har den nya IPv6 börjat användas. IPv4 hade tillräckligt många bitar för ca: 4,3 miljarder adresser, medan IPv6 ger tillgång till ca: 340 sextiljoner adresser. På grund av tekniska faktorer och skalningsproblem är det faktiska antalet maskiner som kan adresseras i båda fallen betydligt mindre.

IPv6 har även flera andra fördelar. Bl.a. märks förbättrat stöd för trafikprioritering och mobilt IP. Vid kommunikation med en mobil nod (som en dator eller router kallas med IPv6-terminologi) kan trafiken skickas direkt till mottagaren utan att behöva ta vägen via hemmanoden, vilket är fallet med IPv4. Genom stateless autoconfiguration ges möjlighet till plug'n'play för nätverk; ett nätverksprefix som ges av routern kombineras automatiskt med ett suffix som byggs upp av länklageradressen, vilket när det gäller Ethernet är MAC-adressen. Till skillnad från temporära adresser som delas ut via DHCP resulterar det i samma adress varje gång.

Affärsverksamhet på nätet

Allt fler försöker lära sig tjäna pengar på nätet. Det är ju så smidigt, och vi har nog alla hört historier om folk som tjänat storkorvan utan att göra särskilt mycket. Men är det verkligen möjligt?

Svaret är att man kan tjäna pengar på nätet, men det är inte lätt. Man kan inte tjäna tusentals kronor om dagen utan att göra något alls, även om sådana påståenden ibland förekommer lite här och var. Dock så går det att tjäna en del om man är beredd att jobba för pengarna.

Vilket sätt att tjäna pengar som passar dig bäst beror givetvis på ditt eget tycke och smak. Vad är du intresserad av? Hur mycket vill du jobba?

De vanligaste sätten som svenska privatpersoner använder sig av för att tjäna pengar på nätet är bland annat:

- Att ha en egen webbplats eller blogg, där man sedan placerar annonser, som man får betalt för. Det finns flera olika metoder för denna annonsering, du kan få ett fast belopp för att ha en viss annons på din sida, eller så får du betalt varje gång någon klickar på annonsen, för att bara nämna två exempel. Vad som funkar bäst brukar i regel bero på vad det är för annonser du har, och hur sannolikt det är att någon ska klicka på dem.

Vad du ska göra om denna metod tilltalar dig är att börja bygga upp en hemsida eller blogg. Välj alltid ett ämne som intresserar dig själv, eftersom bloggandet eller skrivandet blir roligare då, och eftersom det normalt brukar ta ett tag innan man ser resultat. Är man då inte intresserad av ämnet alls, är det lätt att ge upp. När din blogg eller hemsida är uppe, och du har en del besökare, kan du sedan börja leta efter annonsörer som passar sidan.

- Att klicka på annonser. Det finns flera så kallade PTC-sidor på nätet, där man får betalt (normalt ganska små belopp) för att titta på annonser, och sedan klicka bort dem. Detta sätt att tjäna pengar är ganska tidskrävande, eftersom man får bara några ören per klick, men det är enkelt och kräver inga förkunskaper, vilket gör att många väljer att göra detta ändå. Det finns även s.k. "get pays to surf"-program där man som användare ska besöka annonsörers webbplats och tjäna poäng som kan lösas in mot olika produkter.

Du kan även välja att läsa e-post samt att använda en särskild sökmotor (istället för till exempel Google) för att få betalt enligt samma princip. Detta är inget som rekommenderas för den som inte läser e-post eller söker efter saker på nätet annars, men brukar du göra det ändå, är det ju lika bra att få betalt för det med, eller hur?

- Har du en särskild talang eller kunskap som många som driver hemsidor på nätet saknar, kan du erbjuda denna tjänst åt andra som driver hemsidor. Detta gäller till exempel dig som är bra på webbdesign, på att skriva eller på att översätta mellan olika språk. Här gäller det dock att du är bra på att marknadsföra dig själv, samt leta upp nya potentiella kunder.

Till startsidan