Charter

Med begreppet "charter" menas för det mesta charterflyg där ett helt flygplan används som del av en paketresa. Där säljs då boende och eventuellt mat med mera ett paket. Charter och framförallt charterflyg används ibland som synonymer för taxiflyg. Skillnaden mellan vanlig charter och taxiflyg är att i det sistnämnda fallet säljs inte enskilda flygstolar som del av ett paket till privatpersoner, utan hela flygplanet hyrs ut tillfälligtvis för transport av passagerare och/eller gods på uppdrag av t.ex. företag eller artister.

Vanligtvis har researrangören hyrt flygplan och besättning av ett flygbolag för att utföra en eller flera flygningar. Nu för tiden äger ofta de stora researrangörerna även flygbolagen som utför charterflygningarna.

Skillnaden mellan charter och reguljärflyg har blivit mindre då researrangörerna sedan ett antal år även säljer flygstolar i charterflygningarna. Skillnaden är att charterflygningar inte ingår i systemet för flygbokningar utan biljetter säljs enbart via arrangörer och resebyråer. Paketresor bestående av både transport och boende omfattas av ett särskilt konsumentskydd, där resenären får hjälp av svenska staten vid eventuella konkurser, naturkatastrofer m.m. Lagen omfattar dock inte flygstolar på charter eller reguljära flygningar, utan enbart vid köp av hela paketet.

Charterflygningar avgår endast under turistsäsong, vilken beror på resmålets årstider m.m. Plan går normalt en viss rutt en gång varje, eller varannan vecka. Detta eftersom turisterna normalt vill att semesterresan ska vara så länge. I början och slutet av en säsong måste en tomflygning göras, antingen för att hämta de första resenärerna för säsongen, eller för att flyga hem de sista för säsongen.

Till startsidan