Edinburgh

edinburgh bank of scotland

Edinburgh är huvudstad i Skottland och är den näst största staden efter Glasgow. Edinburgh ligger ca: 7 mil från Glasgow, 2,5 mil från Livingston och 16 mil från Carlisle och Aberdeen. Centrala Edinburgh har omkring 436 000 invånare och i hela tätortsområdet (inklusive den närbelägna staden Musselburgh) bor det ca: 458 000 personer.

Edinburgh ligger i den sydöstra delen av Skottland, utmed östkusten av Skottlands "Central Belt", på sydstranden av Firth of Forth vid Nordsjön. På grund av sin hårda placering och med den väldiga samlingen av medeltida och georgiansk arkitektur med bl.a. flera stenbostäder, är det en av de mest dramatiska städerna i Europa.

Edinburgh har varit huvudstad i Skottland sedan 1437 (dessförinnan hette huvudstaden Scone) och är platsen för det Skotska parlamentet. Staden var en av de främsta under upplysningstiden, lett av University of Edinburgh, och har fått smeknamnet "Athens of the North". Old Town- och New Town-distrikten i Edinburgh finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1995. Det finns mer än 4500 bevarade byggnader i staden.

Edinburgh är känd för den årliga Edinburghfestivalen som hålls varje år under omkring fyra veckor från början av augusti. Antalet besökare till festivalerna i Edinburgh är nästan lika många som invånarna i staden. Den mest kända delarna under festivalerna är Edinburgh Fringe (den största framförande konstfestivalen i världen), Edinburgh International Festival, Edinburgh Military Tattoo och Edinburgh International Film Festival.

Andra anmärkningsvärda händelser är Hogmanays gatufest (31 december), Burns Night (25 januari), St. Andrew's Day (30 november) och Beltanefirandena (30 april).

Staden är en av Europas främsta turistdestinationer med omkring 13 miljoner besökare varje år, och är Storbritanniens näst största turiststad efter London.

Till startsidan