Scandlines AG

Scandlines AG är ett tysk-danskt rederi med färjetrafik inom Danmark samt i södra Östersjön. Huvudkontoret är beläget i Rostock i Tyskland.

Rederiet bildades genom sammanslagningen av Scandlines A/S (som ägdes av danska staten) och DFO Deutsche Fährgesellschaft Ostsee mbH (som ägdes av Deutsche Bahn) år 1998. Ägarna är i dag danska staten (50%) och Deutsche Bahn (50%). Stena Line äger sedan år 2000 svenska Scandlines AB och är därmed delägare till de fyra färjelinjerna som utgår från svenska hamnar. Scandlines tillkännagav 2006 att de letade efter köpare, och en av de största spekulanterna var just Stena Line.

Den 19 juni 2007 beslutade Deutsche Bahn och danska staten att sälja Scandlines till ett konsortium bestående av 3i, Allianz Capital och Deutsche Seereederei, för 1 560 miljoner euro. 3i och Allianz får 40% var medan DSR får 20% av aktierna. Förhandlingar har inletts. I snitt skeppar Scandlines över 100 000 bilar och 415 000 passagerare per dag.

Scandlines bedriver även den otroligt lönsamma Scandlines Bordershop som finns vid färjelägena i Puttgarden, Rostock och Sassnitz. Scandlines Bordershop säljar företrädelsevis alkoholhaltiga drycker, främst till danska och svenska kunder, som åker dit med antingen egen bil eller genom arrangerade bussresor. Denna verksamhet är en riktig kassako för Scandlines.

Scandlines linjer:

Till startsidan