Stockholm

Stockholm, också känt som Sveriges huvudstad. Stockholm är inte bara Sveriges största tätort, utan även Nordens. I Stockholm kommun beräknas befolkningen uppnå cirka 2 000 000 människor. Detta utgör cirka tre tiondelar av Sveriges befolkning. Varje år beräknas det besöka en miljon utländska turister eller besökare av annan sort och det toppar landets utländska besökningstopp. Förutom att Stockholm är störst sett ur de vinklarna är det också i Stockholm flest advokater och advokatbyråer är verksamma.

Det var under början av 1200-talet som Stockholm kom till att grundas. Än var inte Stockholm Sveriges huvudstad men staden utgjorde istället Sveriges viktigaste handelsplats. Drygt två hundra år efter staden grundats får den stadsprivilegier – 1 maj 1436 – det var först då det blev officiellt och Stockholm blev Sveriges huvudstad vilket staden har varit sedan dess.

Så långt öster man kan komma om Stockholm hittar man cirka 30 000 öar som också man så vanligt kallar Stockholms skärgård. Stockholm lyckas därför slå rekordet med världens örikaste skärgård.

Eftersom Stockholm år 1998 tilldelades av Europa en titel – miljöhuvudstad – har kommunen investerat mycket pengar i att säkerställa att Stockholm behåller sina fyrtio procentiga mark som består av endast parker och liknande områden.

Arkitekturen i Stockholm är egentligen inte helt olik den arkitektur man kan hitta i andra delar av landet. Den äldsta byggnaden som man lyckats med att bevara är Riddarholmskyrkan så är från 1200-talet. Och inte att glömma, Gamla Stan i Stockholm – från 1400-talet. En mycket vacker plats som man som turist inte borde glömma bort besöka. I Gamla Stan hittar man allt från mysiga hotell till restauranger och andra små mysiga caféer.

NK, eller Nordiska Kompaniet som det egentligen heter, är det mest välkända varuhuset i Stockholm och var först med att öppna 1915. Det är troligen ingenting man missar som besökare i staden. Det finns en väldigt tydlig entré logga när man först stiger in.

Kortfakta om Stockholm

Landskap: Uppland och Södermanland

Län: Stockholms län

Kommun: Stockholms kommun

Högsta punkt: Högdalstoppen

Befolkning: 2 000 000 +

Till startsidan