Storlekar

Kläder tillverkas i olika storlekar. Detta därför människor är uppenbart av olika storlekar. Det finns olika sorters storlekar beroende vilket klädesplagg man tittar på. Kjolar, klänningar, byxor, tröjor, skjortor och mycket mer. Beroende vart i världen du befinner dig. I USA använder man en sorts storlek och i Europa en annan.

Sverige använder sig Europas standardmått som heter EN 13402. Kan kännas obefintligt för dig men detta mått används i varje butik Sverige över, också i andra delar av Skandinavien – varje dag. Förutom att man kan mäta storlekar i den vanliga EN 13402 enheten kan man också mäta den i centimetrar.

Först år 2004 blev den nya standiceringen klar i Sverige och det var då man övergick till det måttet vi använder idag. Det finns både textmått och siffermått på de nya måtten. Extra small, small, medium, large, extra large, extra extra large, extra extra extra large. Detta är några mått ni säkert känner igen och det är de du oftast se kan stå i klädesplagg ihop med två siffror. Extra small är mellan storlek 32 och 34 medan extra extra extra large är mellan storlek 56 och 58.

Storlekar har börjat skela lite nu på senare tid eftersom nya trender träder fram och kräver nya storlekar. Exempel på detta är den nya one piece dräkten som används av människor världen över. Det var tre stycken från Norge som kom på denna fantastiska dräkt och tanken var att för den medelmåttliga människan skulle kunna använda oavsett vilken storlek personen valde. Extra small, small, medium, large, extra large, extra extra large, extra extra extra large – oavsett storlek skulle den kunna sitta på personen och det lyckades man med.

Förmodligen kommer storlekar enbart öka med tanke på att vi människor blir allt fetare och fetare. Detta är självklart ingenting någon kan avgöra med säkerhet men det sägs redan finnas en storlek efter extra extra extra large.

Till startsidan