Rügen

Karta över Rügen

Rügen (Rygen) är en ö i södra Östersjön som tillhör förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland. Rügen är Tysklands största ö med en yta på 926 km² och har ungefär 69 000 invånare. Ön skiljs från fastlandet av ett smalt sund. Huvudorterna Bergen och Sassnitz är Rügens viktigaste städer. Sassnitz har färjeförbindelse med Trelleborg, och färjan mellan St. Petersburg och Lübeck gör ett stopp i Sassnitz. På ön finns också flera badorter, bl.a. Sellin. Ön är ansluten till övriga Tyskland genom en bro som går över till Stralsund på fastlandet. Det finns även färjeförbindelse mellan Glewitz och Stahlbrode öster om Stralsund.

Rügens historia

År 1648 tillföll Rügen Sverige vid den Westfaliska freden, och fortsatte vara svenskt fram till Wienkongressen den 7 juni 1815. Ön var en viktig del i det som en gång kallades Svenska Pommern. Genom Genom beslutet i den Westfaliska fredens kunde den svenska monarken även lägga till titeln Rügens furste. År 1806 planerade Gustav IV Adolf att bygga hamnstaden Gustavia på ön. Detta blev dock aldrig av eftersom Napoleon Bonapartes trupper satte stopp för planerna.

Prora Rügen

Innan andra världskriget påbörjade Adolf Hitler bygget av en gigantisk semesterort vid namn Prora på ön. Tanken var att skapa en semesterort där det tyska folket kunde spendera sin välbehövliga sommarsemester. Kriget gjorde dock att bygget aldrig slutfördes och nu står det kilometerlånga hotellkomplexet delvis öde.

Efter andra världskriget hörde Rügen till Östtyskland och var då till stora delar militärt område.

Till startsidan