Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein (på danska: Slesvig-Holsten) är det nordligaste förbundslandet i Tyskland och det enda som har landgräns till Danmark. Kielkanalen går genom Schleswig-Holstein på sin sträckning mellan Östersjön och Nordsjön. Schleswig-Holsteingränsar till förbundsländerna Mecklenburg-Vorpommern, Hamburg och Niedersachsen. I Schleswig-Holstein bor det 2,82 miljoner människor, vilket ger 178 invånare/km².

Historia

Slesvig (den nordligare delen av Schleswig-Holstein) var ursprungligen en del av det danska riket som kallades Sönderjylland. Det blev från medeltiden ett danskt län (medan Holstein var tyskt län) och var fortfarande det när drottning Margareta till slut överlämnade det till greven av Holstein.

Efter första världskriget, år 1920, återfick Danmark norra Slesvig genom en folkomröstning i området. Sedan dess har det varit en dansk respektive en tysk minoritet på ömse sidor av gränsen. Norra Slesvig är fortfarande en del av Danmark.

Geografi

Landskapet i Schleswig-Holstein är flackt precis som i Danmark och södra Skåne. Förbundslandet är indelat i 11 distrikt och fyra kreisfria städer. De kreisfria städerna är Flensburg, Kiel, Lübeck och Neumünster. Kiel är huvudstad i Schleswig-Holstein.

Till startsidan