Danmark

Danmark, (formellt Konungariket Danmark, danska: Kongeriget Danmark) är en konstitutionell monarki i Nordeuropa. Danmark har bara landgräns mot Tyskland (förbundslandet Schleswig-Holstein) i söder, men gränsar även till havs mot Sverige i öster och Norge i norr.

Även Färöarna och Grönland hör till Danmark, men båda dessa områden har ett utvecklat självstyre. Administrativt är Danmark uppdelat i fem regioner och 98 kommuner sedan den 1 januari 2007. Danmark har ca: 5,5 miljoner invånare, varav nästan en fjärdedel bor i huvudstaden Köpenhamn. 72 av Danmarks öar är bebodda.

Danmark är en parlamentarisk demokrati där regeringen skall ha parlamentets (Folketinget) förtroende för att få sitta kvar enligt grundlagen. Regeringen leds idag (2009) av Lars Løkke Rasmussen som är statsminister. Margrethe II är sedan 1972 monark av Danmark.

1973 gick landet med i Europeiska gemenskapen (EG) som senare ombildades till Europeiska unionen. Färöarna valde dock att inte ansluta sig tillsammans med resten av Danmark och Grönland. Grönland utträdde genom en folkomröstning ur EG 1985 på grund av dispyter om fiskerättigheter. Danmark är även medlem i OECD, Schengensamarbetet, NATO, FN och många andra internationella organisationer.

Turism

Danmark är ett ganska uppskattat turistland. Det är främst svenskar, norrmän och tyskar som väljer att spendera sin semester i Danmark. Visitdenmark är Danmarks officiella turismorganisation. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn. I Stockholm finns ett av de större utlandskontoren. Där arbetar nio personer med uppgiften att få svenskarna att välja Danmark för sina semesterresor eller affärsmöten. Bland framförallt svenska barnfamiljer är det populärt att hyra stuga i Danmark.

Till startsidan