Bangkok

För många resenärer är Thailands huvudstad en knutpunkt innan de reser vidare ut till öarna. Men staden är idag ett av Sydostasiens viktigaste handelscentrum och en stor nöjesmetropol. Bangkok blev landets huvudstad år 1782 och stadens thailändska namn är Krung Thep Maha Nakhon – Änglarnas stad. Stadens 400 meter breda flod Chao Praya kantas av moderna skyskrapor, eleganta hotell, buddhistiska tempel och fattiga kåkstäder.

Runt 7 miljoner människor lever i det ständigt pulserande Bangkok, på en yta av 1 565,2 kvadratkilometer, och hela storstadsområdet har nästan 12 miljoner invånare. Staden lockar miljoner turister som bokar flyg till Bangkok varje år, och både SAS och Finnair flyger hit. Flygplatsen Suvarnabhumi (BKK) ligger 25 km öster om Bangkok och har kapacitet för upp till 45 miljoner resenärer årligen. Det finns olika färdsätt att ta sig fram med i Bangkok; tunnelbanan MRT, BTS Skytrain, taxis, bussar och en mängd järnvägslinjer som passerar via stadens centralstation Hua Lamphong. Du kan också hoppa på en tuk-tuk, som är en trehjulig motorcykel med ett dubbelsäte bak, eller ta en vattentaxi (klong) på floden.

Chinatown är en av Bangkoks populäraste stadsdelar för turister, och det livliga Patpong-området och gatorna Khao San Road och Silom Road lockar mängder av nöjeslystna, speciellt kvällstid.

93 % av Bangkoks invånare är buddhister och staden har över 400 tempel (Wat). Ett av de mest kända är också det äldsta; Wat Pho – den liggande buddhans tempel. Wat Phra Kaeo, landets heligaste plats, är det berömda kungliga templet med den omtalade och vördade smaragdbuddhan. Templet ligger vid det vackra Stora Palatset (Grand Palace) som var den thailändska kungafamiljens residens fram till 1946. Numera bor kungen i Chitladapalatset.

På Nationalmuseet ställer man ut antik och nutida thailändsk konst, och vissa av verken dateras ända tillbaka till bronsåldern.

Bangkok är även berömt för sina marknader och den enorma Chatuchak Weekend Market, blomster- och grönsaksmarknaden Pak Khlong och den flytande marknaden Damnoen Saduak hör till de mest kända.

Staden har ett tropiskt klimat och medeltemperaturen ligger på 28,4°C. Det regnar ca 1498 mm per år och maj-oktober är månaderna med mest nederbörd.

Till startsidan