Eris

Eris är en dvärgplanet i Kuiperbältet som upptäcktes den 5:e januari 2005 av Chad Trujillo, David L Rabinowitz och Mike Brown med hjälp av foton tagna den 21:a oktober 2003.

Eris är större än Pluto, vilket gör den till den största kända dvärgplaneten. Alla tidigare upptäckta objekt i Kuiperbältet har varit mindre än Pluto. Eris har en liten måne som heter Dysnomia, och tillsammans är dessa de mest avlägsna kända objekten i solsystemet.

Planeten fick först vid upptäckten det provisoriska namnet 2003 UB313, och det helt inofficiella smeknamnet Xena, för att till sist få sin officiella beteckning 136199 Eris.

Upptäckt

Himlakroppen Eris upptäcktes 5 januari 2005 av Michael Brown, Chad Trujillo, och David Rabinowitz vid California Institute of Technology. Upptäckten gjordes med hjälp av bilder tagna vid observatoriet på berget Palomar Mountain den 21 oktober 2003, och offentliggjordes 29 juli 2005. Det var samma dag som två andra stora objekt i Kuiperbältet, Haumea och Makemake, upptäcktes.

Teamet tog den 21 oktober rutinmässiga bilder med hjälp av det 1 200 millimeter stora Samuel Oschinteleskopet vid Mount Palomar Observatory i Kalifornien. Bilden på Eris upptäcktes dock inte direkt på grund av dess mycket långsamma färd över himlen. Teamets automatiska bildletande mjukvara tog automatiskt bort de objekt som rör sig långsammare än 1,5 bågsekunder per timme för att reducera antalet störningar. I januari 2005 upptäcktes Eris genom nya analyser som avslöjade himlakroppens långsamma rörelse med stjärnorna som bakgrund.

Upptäckten följdes av observationer för att fastställa dess omloppsbana och därigenom avståndet. Teamet hade planerat att skjuta upp tillkännagivandet av upptäckten tills ytterligare observationer gjorts. Detta för att kunna göra en mer noggrann beräkning av Eris omloppsbana, men eftersom ett annat stort objekt i Kuiperbältet upptäckts, 2003 EL61, tidigarelade man tillkännagivandet.

Fler observationer som släpptes i oktober 2005 visade att Eris hade en måne, som senare namngavs till Dysnomia. Observationer av Dysnomias omloppsbana gjorde att forskare kunde fastslå Eris massa, vilken man i juni 2007 beräkande till (1,66 ± 0.02) × 1022 kg. Hela 27% större än Pluto.

Till startsidan