Pluto

Pluto är en dvärgplanet av typen plutoid belägen i Kuiperbältet i de yttre delarna av solsystemet. Pluto har ett större medelavstånd till solen än Neptunus, solsystemets yttersta planet. Vid vissa tillfällen befinner sig dock Pluto, som har en kraftigt ellliptisk omloppsbana, närmare solen än Neptunus.

Pluto upptäcktes av astronomen Clyde Tombaugh på Lowellobservatoriet i Arizona den 18 februari 1930, då han jämförde fotografier tagna den 23 januari och den 29 januari. För att verifiera upptäckten jämförde han även med bilder av lägre kvalitet från den 20 januari.

Pluto räknades från upptäckten 1930 fram till 2006 som den nionde och yttersta planeten i solsystemet. Sedan dussintals liknande småplaneter upptäckts bortom Pluto, däribland Eris som är större än Pluto, beslutade Internationella astronomiska unionen den 24 augusti 2006 att Pluto inte uppfyller kraven för att kallas planet och istället ska klassificeras som en dvärgplanet. I juni 2008 infördes beteckningen plutoid för dvärgplaneter utanför Neptunus.

Till startsidan