Helgoland

Helgoland

Helgoland är en ö som är belägen ungefär 70 kilometer i Helgolandsbukten i Nordsjön. Helgoland består av två öarsom ligger mycket nära varandra och har en befolkning på 1299 personer. Området tillhör förbundsland Schleswig-Holstein i Tyskland, men är trots det inte en del av EU:s tullområde.

Helgoland består av dels den befolkade huvudön som till ytan är 1 km², men även den mindre ön Düne som är 0,7 km² och inte har någon bofast befolkning. De båda öarna satt ihop och var en enda ö fram till 1720 då denna naturliga förbindelse förstördes i en storm. Helgolands högsta punkt finns på huvudön och är reser sig 61 meter över havet.

Historia

Helgoland omnämns så tidigt som 325 före Kristus då den grekiske sjöfararen Pytheas gjorde sin berömda resa till Thule. Helgoland tillhörde Danmark mellan 1714 och 1814, och därefter tog britterna kontroll över ön. 1807 ockuperades ön av brittiska trupper som gjorde den till brittisk koloni.

1890 blev Helgoland tyskt genom Helgoland-Zanzibar-fördraget mellan Storbritannien och Tyskland. Tyskland fick Helgoland i utbyte mot den afrikanska ön Zanzibar som nu är en del av Tanzania, dåvadande Tyska Östafrika. När Helgoland blivit tyskt kom ön att förändras då den byggdes ut till en kustfästning och marin stödpunkt, bland annat för att skydda Kielkanalen. Under första världskriget skedde det sjöslag (1914 och 1917) vid Helgoland. Helgolands befolkning hade dock evakuerats strax innan krigsutbrottet, och de kunde återvända till ön år 1918.

Helgoland idag

Helgoland är ett populärt turistmål och hamnen besöks av många Nordsjöseglare. Turism och kurortsverksamhet är stora näringar på ön, men här finns även en bas för sjöräddningen och ett marinbiologiskt centrum.

Bensin- och dieseldriven trafik förekommer inte på ön, det finns dock en ambulans och en lyftkran som drivs med dessa bränslen. Alla andra fordon är eldrivna. Så tidigt som på 1970-talet kunde turister färdas med eltaxi, eller få varor levererade till hamnen med eldriven lastbil.

De som besöker ön brukar delas in i olika kategorier; kurortsturister, seglare, fågelskådare, samt de som intresserar sig för nazisternas ubåtsbas. Ön är ihålig och fylld med militärhemligheter som slutits inne genom förseglingar. Genom guidade turer kan man dock få se delar av den gamla basen.

Bland de årliga arrangemang som erbjuds här är bl.a. Helgolands dag den 17 juli, Helgoland Marathon samt maj månads stora kappseglingsfestival.

Officiell webbplats: www.helgoland.de

Till startsidan